Bonapeti.rs»Saveti»Kako se određuje masnoća mleka?

Kako se određuje masnoća mleka?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se određuje masnoća mleka?

U praksi, svaka reklama za mleko i mlečne proizvode završava se mantrom da proizvođač svakog dana proverava masnoću mleka, ali nam niko ne govori kako se to radi (najverovatnije jer je vreme za reklame skupo).

Masnoća mleka ne određuje njegov kvalitet, kako većina smatra. Provera masnoće u mleku određuje količinu mlečnih masti u mleku. Ova provera nikako se ne može odrediti odoka, već vam je za to potreban specijalni uređaj, koji se naziva butirometar.

Butirometar ima oblik proširene epruvete. Sam proces merenja nije lak i zahteva dodatnu upotrebu sumporne kiseline i izoaminog alkohola, a potrebna vam je i centrifuga. Nakon hemijske reakcije odvajanja masnoće iz mleka i mućenja u centrifugi očitavaju se rezultati.

Možete i u kućnim uslovima da izmerite masnoću mleka, ali morate da znate da rezultat neće biti sasvim tačan, već samo približan.

Za ovo vam je potrebna okrugla przračna čaša. Uz pomoć lenjira izmerite i obeležite rastojanje 10 cm od dna čaše. Sipajte sveže mleko do oznake i ostavite čašu sa mlekom da stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi. Za to vreme, kajmak (masnoća) iz mleka treba da se izdvoji.

Uzmite lenjir i proverite rezultat. Svaki milimetar kajmaka odgovara procentu masnoće - kajmak debljine 3 mm znači da mleko ima 3 procenata masnoće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni