Mahunarke su veoma omiljene u balkanskoj kuhinji. Samo je potrebno da otvorite stranice bilo koje knjige o kulinarstvu i otkrićete desetine recepata za čorbast pasulj, različite janije, kao i omiljenu janiju od leblebija i tako dalje.
Ipak, mnoge porodice ograničavaju upotrebu mahunarki, uprkos tome što su one fantastičan izvor vlakana i proteina, a sve zbog određenih problema sa stomakom.
Iskusne domaćice znaju odlično da štetne materije, kao što su naprimer saponini i lektini, kojih ima u pasulju i leblebiji, lako mogu da se eliminišu samo dužim potapanjem u vodi i obaveznim odstranjivanjem prve vode nakon što ona provri prilikom kuvanja.
Čak i oni kuvari, koji ne znaju da potapanje pasulja i leblebije pomaže za odstranjivanje iritantnih materija za naša creva, preferiraju potapanje pasulja i leblebija, jer na taj način smanjuju značajno vreme kulinarske obrade.
Razume se, neće biti problem ako skuvate pasulj ili leblebiju i pre prethodnog potapanja, ali u tom slučaju vas savetujemo da se naoružate strpljenjem i vremenom.
Vreme za potapanje pasulja i leblebije se određuje u zavisnoti od toga da li želite da ih potopite u toplu ili hladnu vodu. Potapanje u toplu vodu skraćuje proces, dok potapanje u hladnu vodu, obično uzima sate čekanja.
Postoji čitava grupa pristalica prirodne ishrane, koja kaže da pasulj i leblebiju treba potopiti u vodu ne samo preko noći, već mnogo duže. Oni preporučuju da potapanje traje najmanje 18-24 sata, a da se na svekih nekoliko sati voda promeni. Neće biti problem i ako ih potapate manje.
Voda u kojoj ste potopili pasulj ili leblebiju obavezno se izbacuje, namirnice se peru, prelivaju se novom vodom i onda se prokuvaju. 10-15 minuta nakon što voda proključa izbacuje se i ta voda, dolije se nova i pasulj ili leblebija se kuvaju dok ne budu gotovi.
Komentari