bonapeti.rs»Saveti»Kako se čuvaju dunje?

Kako se čuvaju dunje?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2721k2k
Kako se čuvaju dunje?

Dunje se beru dok je boja njihove kore prelazi od zelenkaste u žućkastu, a dlačice po njima su se smanjile i lako se skidaju, a deo kod cveta je dobio tamno braon boju. Njihovo skidanje sa drveta treba da je lagano uz podizanje ploda i lagani okret. Dunje se beru bez dršaka, jer grančica nosi pupoljke novih cvetova.

Kod branja, treba paziti da se dlačice koje obavijaju plod ne oštete, jer one ga čuvaju. Ubrane dunje se odmah ređaju u gajbice koje su obložene papirom, a u isto vreme se sortiraju prema veličini, obliku i kvalitetu ploda.

Mesnatije sorte dunje se duže mogu čuvati. Plodovi portugalske dunje, koji su krupni i ukusni, ne mogu se čuvati duže vreme.

Najbolji uslovi za čuvanje dunja su pri temperaturi od 0 stepeni i vlažnosti vazduha od 90 do 92%. Dunje će se dobro očuvati i u običnim prostorijama koje gledaju na sever u kojima ćete u prvim mesecima nakon branja održavati temperaru vazduha od 6-8 stepeni, tako što ćete tokom noći puštati hladniji vazduh, a tokom dana zatvarati prozore i vrata. Kod takvih uslova, dunje sporo dozrevaju i sačuvaće dobar izgled do kraja decembra.

Duže čuvanje dunja nije potrebno, jer se one maltene ne koriste za konzumaciju u svežem stanju. A za to vreme, u tih mesec ili dva, već će biti prerađene u razne proizvode, kao što su naprimer kompot od dunja, žele od dunja, ušećerene dunje, vino od dunja ili u druge konzerve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji