Šta je to ljuskotrn (maslena riba) i kako se priprema?

Šta je to ljuskotrn (maslena riba) i kako se priprema?
Fotografije: bonapeti.rs

Maslena riba (Ljuskotrn) je vrsta bele ribe sa velikom procentom masnoća u mesu, pa ot toga dolazi i njen naziv. Karakteristično za maslenu ribu je da ima malo kostiju i zbog toga je i medju omiljenim ribama, za razliku od riba koje imaju mnogo kostiju.

Oni, koji su imali sreću da probaju maslenu ribu, reći će vam da njen ukus podseća na ukus skuše, ali je maslena riba mnogo masnija od nje.

U prodavnicama i marketima, maslena riba se može pronaći kao filet bez kostiju, a cena nije previsoka, pa je i to razlog što je popularna.

Maslena riba je izuzetna za pripremu riblje čorbe, ali nećete pogrešiti ako je pripremite pečenu u rerni ili na roštilju.

Kod termičke obrade maslene ribe treba da znate da je ona veoma mekana i nežna riba i da za njenu pripremu ne trema mnogo vremena. Upravo zbog velikog sadržaja masti, maslena riba nije dobra za pohovanje ili prženje.

Obavezno je da maslenu ribu pre pripreme dobro operete i očistite.

Malo je poznat podatak da se na ledjima ribe, ispod kičme, nalazi žlezda, koja ako se ne ukloni pre konzumacije, može da izazove neugodne simptome, kao što su stomačni problemi, iznemoglost, pa čak i proliv i gadjenje, a ti simptomi se mogu produžiti čak 2 ili 3 dana.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji