Uvijanje pite u krug je jedan od mnogo načina pripreme ovog tradicionalnog jela.
Ima mnogo varijanti pite - prelivena, iskidana, tradicionalna, uvijena, na ružice, gužvana, novogodišnja, laka i lenja i još mnogo drugih. Za ovaj način pripreme potrebni su vam apsolutno isti sastojci kao i za svaku drugu pitu: pakovanje kora za pitu, kiselo mleko, jaja, sir, gazirana voda, soda bikarbona ili prašak za pecivo, maslac. Prvo treba da napravite smesu za nadev pite.
Način uvijanja pite je lak, uzmite kore za pitu, a ako su veoma tanke, možete koristiti po 2 kore. Premažite ih delom smese, tako što vodite računa da vam nadev bude dovoljan za celo pakovanje kora koje ćete pripremati. Smesu za nadev rasporedite na celoj površini kore, koju ste prethodno premazali sa malo maslaca i odozgo stavili vaš omiljeni sir.
Šta je pita bez sira?
Jedno tradicionalno jelo ne može da se zamisli bez tradicionalne namirnice, a šta je lepše od pravog, domaćeg sira. Kada je kora premazana i kada ste posuli izmrvljeni sir, počnite da umotavate koru od jednog kraja ka drugom, dok ne dobijete lep i čvrst rolat.
Rolat postavite u tepsiju u obliku puža, a sledeću koru samo nastavljate tamo gde se završili sa prethodnom i tako ćete dobiti izgled tradicionalne pite savijače. Pre nego što je ispečete, stavite odozgo male komadiće maslaca za hrskavu koricu.
Komentari