Kako začiniti pečenu cveklu?

Kako začiniti pečenu cveklu?

Kada govorimo o racionalnoj i zdravoj ishrani, cvekla je obavezan proizvod koji je dobro uvrstiti u naš meni ili ishranu.

Pripada takozvanim super namirnicama i to ne slučajno. Tako počasno mesto je cvekli dodeljeno zbog njenih lekovitih i hranljivih kvaliteta.

Cvekla je bogata vitaminima C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, uz to sadrži i mnoge dragocene minerale, antioksidante, flavonoide i karotenoide, folnu kiselinu, korisne šećere, proteine i ugljene hidrate.

Ovo atraktivno korenasto povrće konzumira se i sirovo - za sokove, narendano u salatama od cvekle, kao i pečeno ili kuvano.

Najčešće se koristi kada se peče zbog mnogih različitih kombinacija ukusa koje dozvoljava.

Da bismo zaista osetili ukus pečene cvekle i uživali u njoj, moramo da znamo kako da je začinimo i sa čime se najbolje kombinuje.

Pre svega, ovo povrće voli društvo maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i orašastih plodova poput oraha ili pekan oraha. Umesto limunovog soka može se koristiti i jabukovo ili belo balzamično sirće.

U salatama, namazima, hladnim supama ili zapečenim jelima cvekla se razmahuje i dopunjuje se sa ukusima aromatičnih sireva - kozjim, ovčjim, parmezanom. Prekrasno im dodaje kontrast svojim blago slatkastim ukusom.

Kao dodatni začini za cveklu dobri su biber i kim, ali u vrlo delikatnim, malim količinama, koje su samo nagoveštaji, a ne nametljivost.

Peršun, lišće celera i mirođija koriste se kao sveži začini za cveklu.

Takođe je pogodno za korenasto povrće neko seme poput susama, suncokreta ili bundeve. Da bi dodali ukus pečenoj cvekli, seme se mora lagano ispržiti.

Sigurni smo da ćete sa ovim predlozima za aromatizaciju pečene cvekle stvoriti svoju omiljenu kombinaciju i ubuduće ćete je češće uključivati u svoj dnevni meni.

Uspeh i prijatno!

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji