Pšenična krupica ili pšenica za kuvanje naziva se pšenica koja je usitnjena. Sorta pšenice je odabrana tako da je pogodna za proces drobljenja i ima bogatu hranljivu vrednost.
Takve su sorte tvrde pšenice. Važno je znati da se takve sorte pšenice zovu tvrde zbog njihovog visokog sadržaja glutena.
Posle drobljenja, pšenica postaje lakša za apsorpciju u telu i potpunija je kao hranljiva materija.
Iz tog razloga, zrna pšenice se najčešće koriste u dečijoj hrani i hrani za odrasle.
Naravno, i druge grupe ljudi koje nemaju problem sa glutenom takođe mogu da jedu predivne komade pšenice, koji su ukusni i zdravi.
Dodatni bonus za pšeničnu krupicu je i to što je vreme kuvanja kraće u poređenju sa običnom pšenicom.
Postoji mnogo recepata za pripremanje pšenice. Može se kuvati i jesti samostalno kao dijetalna hrana. A tu su i razni recepti koji se aromatizuju sa keksom, šećerom ili drugim aditivima poput narendane kore limuna i pomorandže, cimeta, vanile i drugih.
Pogledajte sve ukusne recepte za kuvanu pšenicu, Ašure ili samo pripremite ovaj klasik jermenske kuhinje - Keškek (Pohovana pšenica sa piletinom).
Komentari