Aspartam
Konzervansi i E-dodaci

Aspartam

0

Aspartam je veštački zaslađivač, iz grupe veoma efektnih zaslađivača. Sastav i štetnost aspartama. Smatra se, da aspartam može da nude uzročnik 92 oboljenja.

1

Konzervansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa. Štetno delovanje konzervansa.
Konzervansi - SaharinKonzervansi i E-dodaci

Saharin

19.07.20170

Saharin je najstariji veštački zaslađivač, razrađen u XIX veku. Saharin ima ukus metala i česti se zamenjuje ciklamatom. Saharin je 300 puta slađi od šećera.

Konzervansi - ZaslađivačiKonzervansi i E-dodaci

Zaslađivači

18.07.20170

Zaslađivači su veštačkazamena za šećer. Postoje prirodni i sintetički zaslađivači, pri čemu ove druge organizam ne prihvata i šešni su za zdravlje. Koristi i štete od zaslađivača.

Konzervansi - LimuntusKonzervansi i E-dodaci

Limuntus

25.05.20170

Limuntus je vinska kiselina koja se koristi u kulinarske svrhe, koja se dobija sintetičkim putem. Ranije se limuntus dobijao destilacijom vinskih otpadaka. Limuntus, kao i sirće, ima sposobnost da neutrališe nitrate.

Konzervansi - ŽelatinKonzervansi i E-dodaci

Želatin

20.05.20170

Želatin je materija životinjskog porekla i predstavlja prostu belančevinu. Želatin se koristi za kremove, kolače, bujone i td. Želatin pomaže kod koksartroze, ali se ne preporučuje kod zatvora.

Konzervansi - CiklamatKonzervansi i E-dodaci

Ciklamat

06.03.20170

Ciklamat je veštački zaslađivač, zamena za šećer. Ciklamat je zabranjen za upotrebu u SAD i Engleskoj, zato što može da izazove rak. Još 60-tih godina je postalo jasno, da ciklamat izaziva rak kod laboratorijskih miševa.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne