Sorbitol
Konzervansi i E-dodaci

Sorbitol

Sorbitol /Sorbit/ je alkohol koji ima sladak ukus i veliku rastvorljivost u vodi. Sorbitol je poznat i sa nazivom sorbit i E420. Sorbitol postoji i kao dodatak ishrani koji pripada grupi stabilizatora, koji se mogu sresti u pojedinim namirnicama u prodavn

1

Konzervansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa. Štetno delovanje konzervansa.
Konzervansi - KsilitolKonzervansi i E-dodaci

Ksilitol

04.10.2017

Postoje mišljenja di ksilitol nije štetan da je čak i koristan. Specijalisti tvrde da unos ksilitola smanjuje rizik od karijesa za čak 80 . Neki naučnici smatraju da E 967 može da bude uzrok stvaranja nekih tumora.

Konzervansi - SorbitolKonzervansi i E-dodaci

Sorbitol

25.09.2017

Sorbitol je dijetetski suplement koji se odnosi na stabilizatore, dodate prehrambenim proizvodima, radi očuvanja njihove viskoznosti i konzistencije, poznat kao E420.

Konzervansi - IzomaltKonzervansi i E-dodaci

Izomalt

21.09.2017

Izomalt predstavlja zamenu šećeru. Izomalt je proizvod koji se dobija od šećerne repe, čiji sastojci se prerađuju dvojnom metodom. Upotreba izomalta.

Konzervansi - Natrijum BenzoatKonzervansi i E-dodaci

Natrijum Benzoat

06.09.2017

Iako se proizvođači namirnica dosta oslanjaju na ovaj konzervans, naučnici su otkrili i njegove negativne osobine. E211 se povezuje na samo sa brojnim alergijskim reakcijama, već i sa oboljenjima raka.

Konzervansi - AspartamKonzervansi i E-dodaci

Aspartam

21.07.2017

Aspartam je veštački zaslađivač, iz grupe veoma efektnih zaslađivača. Sastav i štetnost aspartama. Smatra se, da aspartam može da nude uzročnik 92 oboljenja.

Konzervansi - SaharinKonzervansi i E-dodaci

Saharin

19.07.2017

Saharin je najstariji veštački zaslađivač, razrađen u XIX veku. Saharin ima ukus metala i česti se zamenjuje ciklamatom. Saharin je 300 puta slađi od šećera.

Konzervansi - ZaslađivačiKonzervansi i E-dodaci

Zaslađivači

18.07.2017

Zaslađivači su veštačkazamena za šećer. Postoje prirodni i sintetički zaslađivači, pri čemu ove druge organizam ne prihvata i šešni su za zdravlje. Koristi i štete od zaslađivača.

Konzervansi - LimuntusKonzervansi i E-dodaci

Limuntus

25.05.2017

Limuntus je vinska kiselina koja se koristi u kulinarske svrhe, koja se dobija sintetičkim putem. Ranije se limuntus dobijao destilacijom vinskih otpadaka. Limuntus, kao i sirće, ima sposobnost da neutrališe nitrate.

Konzervansi - ŽelatinKonzervansi i E-dodaci

Želatin

20.05.2017

Želatin je materija životinjskog porekla i predstavlja prostu belančevinu. Želatin se koristi za kremove, kolače, bujone i td. Želatin pomaže kod koksartroze, ali se ne preporučuje kod zatvora.

Konzervansi - CiklamatKonzervansi i E-dodaci

Ciklamat

06.03.2017

Ciklamat je veštački zaslađivač, zamena za šećer. Ciklamat je zabranjen za upotrebu u SAD i Engleskoj, zato što može da izazove rak. Još 60-tih godina je postalo jasno, da ciklamat izaziva rak kod laboratorijskih miševa.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne