Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Hranljiva vrednost kuvanog krompiraHranljiva vrednost kuvanog krompira
17. dec.
Kuvani krompir sadrži vitamine i minerale, posebno kalijum, fosfor, vitamine B-kompleksa i vitamin C. Ima malo kalorija i masti, a visok sadržaj vlakana pomaže da se duže osećamo siti. Ako krompiru dodate maslac ili kis...
Koliko mesa može da se daje bebama?Koliko mesa može da se daje bebama?
16. dec.
Mnogo puta smo rekli da je hrana veoma važan deo razvoja beba i male dece. Danas ćemo pričati o tome kakvo meso i koliko se mesa može dati deci. Početak ishrane mesom i uključivanje mesa u ishranu je jedan od najvažn...
Koja dezinfekciona sredstva koristiti u kuhinji da biste bili sigurni?Koja dezinfekciona sredstva koristiti u kuhinji da biste bili sigurni?
16. dec.
S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, moramo razmišljati o dobroj dezinfekciji u našoj kuhinji. Šta da radimo? Da li ispravno radimo dezinfekciju? Da li smo odabrali prave proizvode za ovu svrhu? Živimo u v...
Da li je votka korisna ili štetna?Da li je votka korisna ili štetna?
15. dec.
Kao što znate, votka je alkohol koji se pravi mešanjem etil alkohola i vode. Sadržaj alkohola u votki je oko 40%. U većini slučajeva, u votku se dodaju i druge dodatne komponente. One omekšavaju ukus pića, ali se u ...
Šta je zeleni sastojak u turskoj baklavi?Šta je zeleni sastojak u turskoj baklavi?
15. dec.
Zeleni sastojak baklave su pistaći.Tipičan sastojak i za druge turske deserte kao što je kadaif na primer. Pistaći je u sebi sakupio niz korisnih supstanci. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar, mangan, gvožđe i...
Šta sadrži zeleni čajŠta sadrži zeleni čaj
14. dec.
Zeleni čaj je čaj koji sadrži najviše antioksidanasa od svih drugih vrsta čajeva na svetu. Na svetu gotovo da ne postoji drugi napitak koji ima toliko koristi za naše telo. U Kini još pre hiljade godina su znali ...
Koliko kalorija ima u urmama?Koliko kalorija ima u urmama?
13. dec.
Urme su jedno od voća koje može da vam dan mnogo energije na račun relativno malo kalorija. Energetska vrednost na 100 grama sušenih urmi je tek 280 kalorija, ali na račun toga dobićete veliku količinu vlakana. ...
Treba li da se pečurke ljušte i čiste i kako se to radi?Treba li da se pečurke ljušte i čiste i kako se to radi?
13. dec.
Pečurke su veoma ukusne, ali se pri njihovom izboru i kuvanju mora voditi računa. Čak i ljudi koji redovno beru pečurke imaju mnogo nedoumica oko toga da li da kuvaju pečurke, jer su pečurke teško probavljive u sistemu z...
Skirela - šta je to?Skirela - šta je to?
11. dec.
Skirela je mladi sir, tipičan za islandsku kuhinju. Ovaj mladi i nemasni sir, meke teksture i kiselog ukusa, napravljen je od kravljeg mleka složenim procesom. Skirela je sir sa veoma drevnom tradicijom, koji su u d...
Šta sadrži kopriva?Šta sadrži kopriva?
11. dec.
Pretpostavljamo da mnogi od vas vole koprivu. Ali da li ste se ikada zapitali šta sadrži kopriva i koliko je korisna? Ovaj članak ima za cilj da vam pokaže korisna svojstva i sadržaj koprive. Kada dođe proleće, kad...
Šta je surutka?Šta je surutka?
10. dec.
Surutka - to je prirodni mlečni serum. Ona je jedan od glavnih proteina u mleku. Sadrži mlečne proteine, mlečni šećer i mineralne soli. Surutka je takođe negde poznata i kao cvik. Surutka je providna, beličasta ...
Šta je šehrie i kako se priprema?Šta je šehrie i kako se priprema?
10. dec.
Šehrie je turska testenina sa ječmom. Šehrie se ne kuva kao samostalna pasta ili testenina, već se uglavnom koristi za dodatak u supama i uz pirinač. Najčešće korišćene sorte su one od ječma. Oblik šehrie testeni...
Za šta nam može pomoći smokva?Za šta nam može pomoći smokva?
09. dec.
Smokva pripada porodici dudova (Moraceae). Jedinstvenog je slatkog ukusa, meke teksture i sadrži blago hrskava, jestiva semena. Sveže smokve su delikatne i kvarljive, pa se često suše da bi se sačuvale. Ovo sušenje ka...
Kako da uklonite karakteristični miris jagnjetini?Kako da uklonite karakteristični miris jagnjetini?
09. dec.
Jagnjetina je izuzetno ukusna i nežna. Kod nas se vrlo često kuva jagnjetina i mnogi vole recepte za đurđevdansko jagnje, punjeno jagnje ili ukusno pečeno jagnje u rerni. Iako je priprema jagnjetine za neke teška i...
Kako da osušite lovorov list?Kako da osušite lovorov list?
08. dec.
Lovorov list jedan je od najčešće korišćenih začina na svetu, veoma mirisan i bogat esencijalnim uljima. Teško da postoji neko ko ga ne koristi u bar jednom od ukusnih jela – čorbi, supama, janijama, đuveču ili za to...
Šta je to maldonska so?Šta je to maldonska so?
08. dec.
Postoji mnogo različitih vrsta soli u svetu i sve više i više novih vrsta se pojavljuje. Postoji morska so, jodirana so, kamena so, so za kuvanje, himalajska so, Maldonska so itd. Danas ćemo se posebno fokusirati ...
Šta je amerikano kafa?Šta je amerikano kafa?
07. dec.
Šta je Amerikano kafa? Caffe Americano jeespreso koji se preliva vrelom vodom i može se napraviti na nekoliko različitih načina. Međutim, postoji više razloga zašto ovaj popularni napitak od espreso kafe ima američko ...
Zdrava ishrana i zdravo teloZdrava ishrana i zdravo telo
07. dec.
Navike u ishrani su prilično kontroverzno pitanje, jer svi nutricionisti preporučuju konzumiranje sporih ugljenih hidrata (ovsena kaša i druge žitarice) za doručak i odustajanje od proteina, ali u isto vreme, kada je...
Kako da osušite selen?Kako da osušite selen?
06. dec.
Svež selen, koji se naziva i ljubčac ili belestika, opere se, ocedi i prosuši od viška vode. Svaka grančica se poređa na papir na rastojanju jedna od druge zajedno sa listovima i ostavi da se osuši. Ne mora biti na ...
Kako da pravilno jedete beli luk?Kako da pravilno jedete beli luk?
06. dec.
Beli luk je izuzetno dobar za naše zdravlje. U ovom savetu ćemo vam reći kako pravilno da konzumirate beli luk, kako ne biste izgubili njegova korisna svojstva. Postoje studije koje pokazuju da beli luk sadrži n...
Kako se kuva pirinač?Kako se kuva pirinač?
04. dec.
Ako želite da napravite savršeni pirinač, koji nije lepljiv, onda su sledeći redovi za vas. Koraci do pravljenja savršenog pirinča 1. Prvo što treba da uradite pre kuvanja pirinča je da ga nekoliko puta dobro operet...
Kontraindikacije kod konzumacije čia semenaKontraindikacije kod konzumacije čia semena
04. dec.
Čia semenke su veoma korisne i ukusne. Nije slučajno da ova sitna semena dobijaju sve veću popularnost. Recepti sa čiom su ukusni, lagani i zasićuju. Čia puding, čia kremovi i čia smuti su dobre opcije za zdravu...
Šta je barista?Šta je barista?
03. dec.
Barista je osoba koja radi kao barmen i kuva kafu. Ova osoba zna apsolutno sve kafe koje postoje na tržištu. Barista može napraviti kafu koju želite, u zavisnosti od vaših želja za aromom, ukusom, jačinom. Ova oso...
Šta je kafe Makiato?Šta je kafe Makiato?
03. dec.
Šta je Makiato (Macchiato) kafa? Popularni napitak od kafe na bazi espreso kafe, nazvan Makiato (ili Latte Macchiato), omiljen je i poručuje se u mnogim finim kafićima širom sveta. Ali šta je to? Pa, makiato zna...
Kako se odmrzava spanać?Kako se odmrzava spanać?
02. dec.
Spanać je izuzetno korisno i ukusno povrće, posebno ako je sveže. Voleli bismo da ga konzumiramo tokom cele godine. Za ovu svrhu ponekad se mora zamrznuti, jer ga nema tokom cele godine. Ovo je odličan način čuvanja...