Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako se uzima protein od soje?Kako se uzima protein od soje?
12. avgust
Bilo da ste vegetarijanac ili ne, dobro je znati da je soja odličan izvor proteina i svakako bi bilo dobro da je uključite u svoju ishranu. Sojin protein u prahu se pravi odvajanjem sojinog proteina od sojinog zrna i ...
Kada da pijete sojino mleko?Kada da pijete sojino mleko?
12. avgust
Poslednjih godina sojino mleko je steklo veliku popularnost u zapadnoj proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. U stvari, sojino mleko se smatra tradicionalnim pićem u azijskim kulturama, gde su korisna svojstva ovog pr...
Kada se bere piskavica?Kada se bere piskavica?
12. avgust
Piskavica – Ova biljka koja se lako uzgaja ne samo da će biti estetski dodatak vašoj bašti, već je i njena lekovita vrednost i bogat ukus čine vrednom biljkom koju nećete želeti da propustite da posadite. Listovi...
Šta je hidrogenizovana voda i kako se pravi?Šta je hidrogenizovana voda i kako se pravi?
11. avgust
Hidrogenizovana voda je obična voda sa dodatkom vodonika. Prema nekim izvorima, dodavanje vodonika u gasovitom stanju u vodu povećava njena antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Gas vodonik je hvaljen zbog s...
Šta da skuvamo sa kiseljakom?Šta da skuvamo sa kiseljakom?
10. avgust
Kiseljak je aromatična biljka poznata po svom kiselom ukusu, koji podseća na koru limuna. Karakterističan ukus kiseljaka javlja se zbog oksalne kiseline, koja je prisutna u mnogim namirnicama, ali je posebno koncentr...
Kako beli luk utiče na holesterol i pritisak?Kako beli luk utiče na holesterol i pritisak?
09. avgust
Beli luk je povrće poznato prvenstveno po širokoj upotrebi u kulinarskom svetu. Pored svojih kvaliteta što se tiče ukusa, beli luk ima i niz zdravstvenih koristi. Najvažniji deo povrća su lukovice. One sadrže eter...
Da li se od soje dobijaju kilogrami?Da li se od soje dobijaju kilogrami?
08. avgust
Namirnice na bazi soje obično su bogate proteinima, što ih čini pogodnim za gubitak težine. Hrana bogata proteinima ima visok termički efekat, što znači da ćete sagoreti masti i kalorije tokom varenja - više nego š...
Šta je lazanja?Šta je lazanja?
06. avgust
Lazanja je dugačka, ravna, široka testenina, koja se priprema tako što se slaže u pleh za pečenje, kako bi se napravila neka vrsta pite sa testeninom sa širokim asortimanom sastojaka. Mogu uključivati meso, sir i para...
Kako zamrznuti lazanju?Kako zamrznuti lazanju?
05. avgust
Ako puno volite lazanju, ali ne želite da je pravite često jer vam oduzima prilično vremena, postoji način da lazanju imate duže, bez potrebe da je stalno spremate,. Samo je pripremite i da biste je duže imali, zamrzn...
Koju salatu da poslužite uz testeninu?Koju salatu da poslužite uz testeninu?
04. avgust
Testenina je nesumnjivo jedno od najukusnijih italijanskih jela. Većina ljudi je ne uparuje ni sa jednim prilogom ili salatom, jer je testenina sama po sebi prilično obilan i ukusan obrok. Međutim, ako volite ukus...
Kako i koliko dugo se peče patlidžan?Kako i koliko dugo se peče patlidžan?
03. avgust
Dobar za zdravlje i povrće koje će vas zasititi, pečeni patlidžan je idealan dodatak večeri bogatoj hranljivim sastojcima. Da biste ga ispekli u rerni, zagrejte je na 220 stepeni, premažite ili pospite isečeni patli...
Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?
02. avgust
Bešamel sos je jedan od najpoznatijih i najjednostavnijih soseva za pripremu u evropskoj kuhinji uopšteno gledajući. Bilo da se radi o pripremi lazanja ili bilo koje druge vrste jela koje zahteva pripremanje bešamel sos...
Hranljivi sastav i kalorije u lososuHranljivi sastav i kalorije u lososu
01. avgust
Losos je izuzetno ukusna i zdrava riba. Prema mnogim svetski poznatim kuvarima, najbolji losos je divlji losos. U Irskoj čak možete pronaći lososa i u restoranima na aerodromu. Ova ukusna riba pripada porodici pastrm...
Kako se prži patlidžan?Kako se prži patlidžan?
29. jul
Patlidžan je široko rasprostranjeno povrće u kulinarskom svetu. Ima dragocena nutritivna svojstva koja mu daju glavnu ulogu u brojnim nezaboravnim receptima. U većini njih, ovo povrće se koristi u prženom stanju....
Da li kinoa sadrži gluten?Da li kinoa sadrži gluten?
29. jul
Kada pričate o "super" namirnicama i zdravoj ishrani, ne možete a da ne pomenete kinou. Sadrži mnogo vlakana i minerala, a na radost onih sa netolerancijom na gluten, kinoa ne sadrži gluten. - U osnovi, kinoa je žitar...
Kako da znate da li su škampi sveži?Kako da znate da li su škampi sveži?
29. jul
Škampi su mali morski plodovi, ali s druge strane izuzetno ukusni i korisni. Što se tiče boje, škampi mogu biti ružičasti, sivi, braonkasti ili žuti. Kako da znate da li su škampi sveži, kada se odlučite da ih kupite, sa...
Koliko dugo je zamrznuto povrće pogodno za korišćenje?Koliko dugo je zamrznuto povrće pogodno za korišćenje?
27. jul
Verovatno znate da je zamrzavanje hrane jedan od najlakših načina da je sačuvate. Međutim, to ne znači da ona može večno da stoji u zamrzivaču. I zamrznuta hrana ima rok trajanja. Koliko dugo neko povrće može da iz...
Koliko vremena se prže pileća krilca?Koliko vremena se prže pileća krilca?
25. jul
Pileće meso je osnovni i nezamenjivi proizvod u svetu kulinarstva. Svaka od njegovih komponenti je podjednako vredna i ima ključne nutritivne kvalitete koji igraju glavnu ulogu u receptima nekih od najpoznatijih jela....
Kako se prži patlidžan, a da ne upije previše masnoće?Kako se prži patlidžan, a da ne upije previše masnoće?
25. jul
Ako volite da jedete patlidžan, ali ne volite previše masnu hranu, onda je ovaj savet za vas. Podelićemo sa vama kako da ispržite patlidžan, a da ih ne natopite sa previše masnoće. Dakle, osim što ćete jesti jednu i...
Šta je glikemijski indeks?Šta je glikemijski indeks?
18. jul
Glikemijski indeks je pokazatelj koliko brzo neka namirnica ili hrana uzrokuje porast šećera u krvi. Ova mera rangira namirnice na skali od nula do 100. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (GI) se brzo vare,...
Šta je E250 i za šta se koristi?Šta je E250 i za šta se koristi?
15. jul
1
E250 indeks je poznatiji kao natrijumova so dobivena iz azotne kiseline. Ovaj dodatak ishrani igra ključnu ulogu u fiksiranju ili poboljšanju boje i služi kao konzervans u prehrambenoj industriji. Jedna od glavnih...
Koliko kalorija ima u lazanji?Koliko kalorija ima u lazanji?
14. jul
Lazanja je testenina napravljena od veoma širokih i relativno tankih listova testa. Jelo se sastoji od naslaganih slojeva lazanja, naizmenično sa filovima kao što su ragu (mleveno meso i sos od paradajza), sos, povrće, ...
Kako se čuva plavi sir?Kako se čuva plavi sir?
13. jul
Sir je proizvod koji igra centralnu ulogu u svetu kulinarstva. Ovaj mlečni proizvod ima visoke nutritivne i kvalitete vezane za ukus, što mu omogućava široku primenu u kuhinji i mnoge obožavatelje. Postoje različite ...
Koliko proteina ima u soji?Koliko proteina ima u soji?
12. jul
Soja sadrži izoflavone (koji se nazivaju i fitoestrogeni) i genistein, koji se ne nalaze u drugim namirnicama. Naučno je dokazano da ovi izoflavoni snižavaju nivo holesterola u krvi i usporavaju gubitak koštane mase...
Koja vina i pića se služe uz plavi sir?Koja vina i pića se služe uz plavi sir?
11. jul
Plavi sir je jedna od najposebnijih vrsta sira. Karakteristika njegove proizvodnje je da se u njega unosi penicilinska buđ. Ona je zaslužna za plave pruge na siru, što je razlog i za njegovo ime. Da bi se napravio, ...