Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako se prži luk?Kako se prži luk?
17. nov.
Luk se prži lako i brzo. Prvo, morate ga iseći. To se radi pažljivo na dasci za sečenje, procenjujući sami prema potrebama recepta u kom obliku treba da isečete luk na komade - na kockice, rebarca itd. Zatim pronađite...
Kako se sotira luk?Kako se sotira luk?
24. dec.
Sotiranje je kulinarska tehnika u kojoj se namirnice pripremaju na jakoj vatri sa minimalnom količinom masnoće u kratkom vremenskom periodu i uz često pomeranje, kako ne bi zagorele. Namerno smo upotrebili reč pomeranje...
Koliko dugo traje luk?Koliko dugo traje luk?
13. okt.
Ako ste kupili više luka i pitate se koliko dugo može da traje - ovaj savet je za vas. Koliko dugo ovo povrće može da izdrži zavisi u potpunosti od načina na koji se čuva. Kao što znamo, gotovo da nema slučaja da ne koristite...
Kako se dinsta luk?Kako se dinsta luk?
26. mart
Dinstanje je proces pripreme hrane u kome se proizvod prži u malo masti i istovremeno se kuva u maloj količini tečnosti, a tom prilikom se mogu dodavati različiti začini ili sosovi. Istovremeno, posuda u kojoj se kuva...
Kako se karamelizira luk?Kako se karamelizira luk?
04. maj
Karamelizovani luk dodaje dubok, bogat i sladak ukus skoro u svaki tanjir pripremljenog jela. I pored toga što ova proces oduzima malo više vremena, rezultat je svakako vredan. Luk je prirodno sladak, a karamelizovanje nastaje...
Med i luk - kako da se lečimo čudotvornom smesomMed i luk - kako da se lečimo čudotvornom smesom
20. nov.
Koji god priručnik alternativne medicine ili drugu literaturu za alternativno lečenje da otvorite, sigurno će postojati recept sa medom. Ovo nije iznenađujuće - proizvod ne samo da je koristan samo po sebi, već i poboljšava...
Šta sadrži beli luk i zašto ga treba jesti?Šta sadrži beli luk i zašto ga treba jesti?
25. maj
Koristi od belog luka su posledica sadržaja vitalne hemikalije alicina, koji je odličan terapeutski agens. Alicin, koji sadrži sumpor, je krivac i za aromu belog luka. Ljudi koriste beli luk više od tri hiljade godina...
Beli luk, limun i đumbir: Prirodni eliksir za zdravljeBeli luk, limun i đumbir: Prirodni eliksir za zdravlje
01. jul
Ako često bolujete od prehlada i virusnih infekcija, ako imate probleme sa srcem i krvnim sudovima, začepljenim arterijama ili visokim krvnim pritiskom, vreme je da učinite nešto, kako bi poboljšali opšte zdravstveno...
Beli luk i voda - vaše spasenje od mnogih bolestiBeli luk i voda - vaše spasenje od mnogih bolesti
02. avgust
Nakon 20 godina mnogih bolesti, moje telo je bukvalno počelo da propada. Imala sam čete umore, noge su mi oticale, imala sam česte mučnine, čak sam jela samo ovsenu kašu sa vodom. Moji saputnici su uvek bili loše zdravstevno...
Pečeni luk može da vam spasi život! Evo kakoPečeni luk može da vam spasi život! Evo kako
23. jul
Ispostavilo se da je pečeni luk korisniji od sirovog. A da li znate zašto? On ima jak antibakterijski efekat, leči rane, normalizuje krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Osim toga gubi oštar miris i ima prijatan ukus...
Kako se marinira beli luk?Kako se marinira beli luk?
02. jun
Beli luk je začin neverovatnog ukusa i hranljive vrednosti. To je izuzetno koristan proizvod, koji se koristi u kulinarstvu kao začin u mnogim receptima. Beli luk se može pripremiti na različite načine, a jedan od najčešćih...
Kako napraviti pečeni beli luk?Kako napraviti pečeni beli luk?
01. jun
Beli luk je povrće koje igra centralnu ulogu u brojnim receptima. Ima vredne nutritivne kvalitete zbog svog blagotvornog sastava, koji pruža značajne koristi za ljudsko zdravlje. Beli luk takođe ima karakterističan...
Kako luk utiče na želudac?Kako luk utiče na želudac?
31. mart
Pre nego vas upoznamo sa korisnim ili štetnim delovanjem luka na želudac, treba da se upoznate sa fiziologijom samog želudca. Proces varenja hrane je lanac biohemijkih reakcija. Ulazeći u sistem za varenje, hrana podleže...
Zašto da jedemo beli luk?Zašto da jedemo beli luk?
03. april
Beli luk je izuzetno koristan za zdravlje čoveka, u to nema nikakve sumnje. Zapravo korist od belog luka krije se u životno važnom hemijskom jedinjenju alicin, koje je osim toga i i glavni vinovnik za specifičan i neprijatan...
Nikada nemojte bacati proklijali beli luk, to je velika greška!Nikada nemojte bacati proklijali beli luk, to je velika greška!
01. okt.
Beli luk, kao i luk kada se približi proleće, pušta korene i zelene klice. Mnogi ljudi bacaju ovo povrće, misleći da su izgubili korist i ukus. Ustvari, to je nedopustiva greška. U proklijalim čenovima belog luka se...
Beli luk, med i maslinovo ulje popravljaju organizam za nedelju danaBeli luk, med i maslinovo ulje popravljaju organizam za nedelju dana
28. avgust
Imate li slab imunitet? Kako se nositi sa slabim imunim sistemom? Domaći lek napravljen od belog luka, meda i maslinovog ulja je ono što će vas spasiti od stalnog bolovanja. Uzimanje ovih namirnica na prazan stomak...
Da li je beli luk alergen?Da li je beli luk alergen?
25. dec.
Studije pokazuju da je alergija na beli luk relativno retka. Kod nekih ljudi alergijska reakcija može izazvati samo nelagodnost i nije teška, dok kod drugih simptomi koji se javljaju mogu biti ozbiljni, pa čak i opasni....
Kako da pravilno jedete beli luk?Kako da pravilno jedete beli luk?
06. dec.
Beli luk je izuzetno dobar za naše zdravlje. U ovom savetu ćemo vam reći kako pravilno da konzumirate beli luk, kako ne biste izgubili njegova korisna svojstva. Postoje studije koje pokazuju da beli luk sadrži ne...
Kako da lako oljuštimo crni luk?Kako da lako oljuštimo crni luk?
03. okt.
Crni luk je univerzalno povrće. Dodaje se u mnoga jela, koristi se u pripremi ćuftica, pljeskavica, knedli, garnirunga. Dodaje se u salate i predjela. Možete čak pripremiti i marmeladu od luka. Ovo povrće...
Kako da brzo oljuštite beli luk?Kako da brzo oljuštite beli luk?
27. sep.
Beli luk se mnogo koristi u svakoj kuhinji i daje jedinstven ukus našim jelima. Međutim, ljuštenje čenova ne ispada uvek brz i ugodan zadatak, pogotovo kada nam je potrebna veća količina belog luka. Zbog finih suvih...
Kako da brzo oljuštimo beli luk?Kako da brzo oljuštimo beli luk?
26. avgust
Prva metoda, koja će vam pomoći da brže oljuštite beli luk je razdvajanje cele glavice belog luka. Ovaj trik je veoma brz, čim ga uvežbate. Da biste oljuštili beli luk, stavite glavicu belog luka na sto sa vrhovima čenova...
Kako beli luk deluje kod gihta?Kako beli luk deluje kod gihta?
03. april
Beli luk spada u namirnice preporučene kod lečenja gihta, jer on ima izuzetno pozitivno dejstvo na tok bolesti. Beli luk ima mnogo jedinstvenih osobina, može se jesti svež, od njega se mogu pripremati tinkture, čajevi ili...
Da li beli luk smanjuje pritisak?Da li beli luk smanjuje pritisak?
11. dec.
Visok krvni pritisak ili hipertenzija jedan je od bičeva savremenog načina života. Ovo socijalno važno oboljenje, ako se zanemari i ne leči, može biti potencijalna opasnost po život. Pritisak se mora tretirati na pravilan...
Kako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucuKako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucu
24. dec.
Postoji rasprava, odnostno da li u belom luku ima više koristi ili štete. Skoro su svi čuli da se beli luk naziva prirodnim antibiotikom. To je zbog toga što se u njemu nalazi alicin, koji je sposoban da unušti razne patogene...
Kako beli luk deluje na krvni pritisak?Kako beli luk deluje na krvni pritisak?
06. okt.
Beli luk je jedno od najkorisnijih prirodnih sredstava. On ima odlično antimikrobno i antiparazitsko dejstvo, jača imunitet, poboljšava varenje, i ima još mnogo drugih korisnih svojstava. Osim već nabrojanih koristi,...