bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koji se vitamini mogu naći u lubenici i za šta je ona korisna?

Koji se vitamini mogu naći u lubenici i za šta je ona korisna?

Jesti lubenicu

Lubenica je jednogodišnja zeljatsa biljka, koja pripada porodici bundeva. Lubenica je biljka koja je širom sveta poznata, a uz to i omiljena. Do danas nije poznato da li ona spada u voće ili povrće.

U početku se lubenica smatrala voćem, međutim to nije toliko ispravno. Struktura i sastav lubenice je zaista sličan voću, ali ona u suštini pripada porodici bundeva, a predstavnici ove porodice ne pripadaju voću. O ovakvim činjenicama se može dugo raspravljati, ali sasvim je sigurno da je lubenica neverovatno ukusna i korisna.

Vitamini se u lubenici nalaze u pulpi, kori i semenkama, pa je to čini veoma korisnom za ljudski organizam.

Dosta ljudi potcenjuje lubenicu, jer veruje da se ona većim delom sastoji od vode i da ne sadrži dosta vitamina. U suštini, to nije tako, pa je vreme da saznate više o njenom sastavu.

Na prvom mestu je potrebno da se skrene pažnja na vitamin B9 ili folna kiselina. Ona podstiče pravilan razvoj ljudskog tela i poboljšava stanje kože.

Vitamiin, koji nikako nije manje važan, a kojeg dosta ima u lubenici je vitamin C. Ne postoji osoba koja ne zna koliko je on koristan.

Posebnu ulogu ima vitamin A, koji je antioksidant. On blagotvorno deluje na vid, poboljšava sintezu proteina i metabolizam. Ostali vitamini koji se mogu naći u lubenici su PP, beta-karoten, vitamin E, B1, B2, B6).

Lubenica

Pored vitamina, lubenica sadrži i minerale poput kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Svaki on njih je koristan za ljudsko telo. Ovakav sastav lubenice ne bi trebalo da dovodi u pitanje koliko je ona korisna.

Kalorijski sastav lubenice

Zbog niskog sadržaja kalorija (samo 27 kcal/100 g), preporučljivo je da se lubenica uključi u dijetu, posebno ako želite da se spasite viška kilograma. Nije ni slučajno što postoji posebna dijeta sa lubenicom, koju su dijetolozi osmislili,

U poslednje vreme naučnici pričaju o koristima likopena. Ova materija može sprečiti razvoj raka. Velike količine likopena se mogu naći u zrelom paradajzu, a prema poslednjim istraživanjima, sadržaj likopena je znatno veći u lubenici nego u paradajzu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest