Brza radionica: Kako da pripremimo goveđi i svinjski jezik

pripremljen jezik u sosu

Goveđi i svinjski jezici se smatraju delikatesom zbog svoje nežne meke teksture, traženog ukusa, sadržaja vitamina i hranljive vrednosti. Struktura jezika je kontinuirane muskulature, znog čega sadrži proteine, određenu količinu masti i u praksi nedostaju ugljeni hidrati.

Goveđi jezik sadrži cink, koji proizvodi insulin u organizmu dijbetičara, a svinjski jezik je bogat lecitinom koji je neophodan za normalno funkcioniasnje nervnog sistema i moždanih ćelija. Nedostatak vezivnog tkiva u strukturi jezika garantuje njegovu odličnu apsorpviju. Iz tog razloga, ovaj proizvod može se nazvati dijetalnim.

Ovim člankom naučićemo kako pravilno da pripremimo svinjski i goveđi jezik, tako da se vitamini, minerali i mikroelementi sačuvaju u njima, a meso da se topi u ustima, iznenađujući degustatore sočošću, aromom i naponovljivim ukusom!

Kuvanje goveđeg i svinjskog jezika kod kuće

Goveđi jezik sadrži cink, koji proizvodi insulin u organizmu dijabetičara.

Pre nego što spremimo različita jela od ovog delikatesa, on treba da se skuva, tako da proces prvobitne obrade iznutreice veoma važan za budući ukus jela.

svinjski jezik

Evo nekoliko saveta kako da pripremimo kuvani goveđi i svinjski jezik u domaćoj kuhinji.

Važan uslov je da dobro ispereete jezik pod mlazom vode.

Namočite kezik na pola sata, da biste ga učinili nežnijim i mekim.

Skuvajte meso u vodi bez soli - svako zna da je bolje da posolite jezik kada je skuvan prem posluživanja.

Kako da odredite koliko vremena oduzima kuvanje goveđeg i svinjskog jezika?

Svinjski jezik se kuva 1.5 - 3-5 sata, a goveđi jezik se kuva 2-4 sata, sve zavisi od veličine proizvoda. Nemojte dozvoliti da jako ključa, da ne biste pogoršali ukus mesa, dovoljno je da voda blago provri. Ne zboravite da uklonite penu kašikom za rupicama.

Neke domaćoce kuvaju jezik u dve vode - meso se kuva 15 minuta, nakon čega se pažljivo opere, promeni se voda u šerpi i ponovo se kuva proizvod dok ne bude u potpunosti gotov. Ovo dozvoljava da se uklone štetne materije i neprijtni mirisi prilikom kuvanja bujona.

Pola sata pre nego što budete gotovi, u bujon dodajte šargarepe, koren celera, luk i lovorov list.

Gotov jezik ostavite na nekoliko minuta u hladnu vodu da biste lakše uklonili kožicu. Ako je jezik loše očišćen, on još uvek nije spreman za konzumaciju,

Kako da kuvam goveđi i svinjski jezik: omiljeni recepti

pripremanje goveđeg jezika

Jezik može da se zaprži u pohovanju, da bude izdinstan sa povrćem, mariniran, da se od njega pripreme mesni rolatčići, đuveči, pite i domaća kobasica.

Jezik može da se iseče na tanke kriškice, da se servira sa renom ili senfom - ovo je odlično predjelo za aperitiv.

Salate sa jezikom zasite i utoljavaju glad. Veoma ukusne kombinacije se dobijaju ako dodate krompir, avokado, kisele krastavčiće, pečurke, sir, zeleni grašak, jaja, šargarepe, beli luk, biljke i majonez prilikom posluživanja. Ako koristite različite recepte za salatu sa mesom, ali ako zamenite meso jezikom, dobićete veoma originalno i potpuno novo i ukusno jelo.

Jezik ispečen u rerni sa povrćem, pečurkama i sirom, je veoma popularan, a aspik od jezika može da se servira na prazničnu trpezu.

Ukoliko nemate dovoljno vremena u kuhinji, pripremite najjednostavniju varijantu za večeru - jezik sa pastom, pasuljem, krompirima ili pirinčem.

Ukus ove unikatne iznutrice može da bude raznovrsan različitim začinima - majčnom dušicom, bosiljkom i italijanskim biljkama.

A na kraju - mali trik kako da jezik učinite još nežnijim i ukusnim: nakon što ga skuvate i gulite, vratite ga nazad u bujon u koji ste već dodali začine i so, kuvajte još 30 minuta i uživaćete u aromatičnom i unikatno ukusnom jelu!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji