bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Neodoljivi deserti iz celog sveta

Neodoljivi deserti iz celog sveta

Neodoljivi deserti iy celog sveta

Koliko god da volimo našu tradicionalnu kulinariju, uvek možemo da obogatimo klasične mekike šećerom u prahu i bundevaru nečim interesantnijim. Ovi neodoljivi deserti iz celog sveta će vas naterati da počnete da sanjate o podvizima u kuhinji.

Torta Pavlova

Torta Pavlova je emblematični desert, popularan u Australiji i na Novom Zelandu. Nazvan je po ruskoj balerini Ani Pavlovnoj. Karakterizuje se hrskavom korom od psulica i nežnom unutrašnošću. Prema tradiciji ukrašava se šarenim voćem i šlagom. Ukoliko volite slatke puslice, cenićete i ovu neobičnu tortu.

Afogato

Afogato ili sladoled sa kafom na italijanski način. Ovaj specijalitet može da se napravi sa kuglom sladoleda od vanile i aromatičnim espresom. Jednostavan, ali neodoljiv desert - radost za sva čula.

Panakota

Panakota

Još jedna italijanska klasika među desertima. Želirai krem se oravi od pavlake i želatina. Neki kažu da liči na mus, flan, pa čak i krem diplomat. Bez obzira na to na šta nas podseća panakota, učinićete je vrhunskom ukoliko je garnirate voćem.

Trajfl

Svoje misli prebacujemo u Veliku Britaniju, gde možemo da probamo desert koji se zove trajfl, pravi se od krema, pavlake, voća i hrskavih keksova, poređanih u nekoliko slojeva. Podseća na tiramisu u čašicama. Zanimljivo kod ove vrste deserta je što trpi svakakve metamorfoze. Može da se napravi sa patišpanj korom, slatkom od jagoda, karamel topingom i čim jop sve ne. Može da zadovolji svaki ukus.

Sorbe

Sorbe

Ne postoji ništa sa većim osevaćavajućim efektom od francuskog sorbea. Ovaj jednostavni desert, koji podseća na ledeni sladoled, se pravi jednostavno, tako što nema ptorebe da se koriste jaja i mleko. Može da se posmatra kao veganski sladoled. Među najneodoljivijim su sorbe od jagoda i sorbe od limuna.

Francuska seoska torta

Ako ste ljubitelji domaćih torti, ukusa oraha i slatkog od borovnica ne možete da ne probate i ovu klasičnu tortu iz francuske kulinarije. Ona će vas preneti u jedan blažen svet.

Torta Napoleon

Torta napoleon

Još jedan ovladavajući desert iz francuske knjige recepata. Torta Napoleon je retro desert sa listovima lisnatog testa, koji će u vaš život uneti romantiku i neuporedivu slatkoću.

Teško bismo uklopili najukusnije deserte iz ceog sveta u jedan tekst. Ne propustite da probate još i klasike kao što su brioš, galet, milfoj, čokoladni flan, ekler torta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji