Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Leberkez - šta je to i kako se pravi?

Leberkez - šta je to i kako se pravi?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
bavarski leberkez
Fotografija: RitaE /pixabay.com

Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač ili hleb. Može da se kaže da je ovo nemačka varijanta recepta rolat Stefani, kojeg svi tako volimo i često kuvamo za praznike.

Kako da napravimo bavarski leberkez? Pogledajte više u sledećim redovima:

Bukvalan prevod oovog ukusnog i sočnog nemačkog delikatesa je "sir od džigerice". Prilikom njegove pripreme je veoma važno da mleveno meso bude homogene smese, s obzirom na to da se u protivnom slučaju neće dobiti tako sočno i ukusno ovo kučinarsko iskušenje.

U klasičnom receptu se koristi mleveno goveđe i svinjsko meso, ali danas ima mnogo varijacija delikatesa i svako bira kako tačno da ga kuva. Mi ćemo vam ponuditi jedan od najvoljenijih recepata za bavarski leberkez koji se sprema prema klasičnom receptu.

Potrebni sastojci:

- 400 g goveđeg mesa;

- 400 g svinjskog mesa;

- 200 g slanine;

- 250 ml vode;

kako se pravi bavarski leberkez

- 1 kašičica soli;

- 1 kašičica belog bibera;

- 1 glavica kromid luka;

- 1 kašičica origana;

- maslac

Način pripreme: Prvo veoma dobro ohladite meso, a nakon toga ga sitno iseckajte i sameljite u veoma fino mleveno meso.

Pomešajte svinjsko i goveđe meso, a nakon toga začinite crnim biberom i sitno izrendanim na rende lukom.

U mleveno meso dodajte origano, veoma sitno iseckanu slaninu i sve veoma dobro pomešajte, a nakon toga ostavite smesu na 1-2 sata da se ohladi u frižideru.

Podmažite kalup za kolače ili hleb s malo maslaca i sipajte ohlađenu smesu. Bavarski leberkez pecite u slaboj rerni otprilike 180 stepeni otprilike sat vremena dok se ne dobije hrskava zlatna korica. Ako vaša rerna ima ventilator, onda smanjite temperaturu na otprilike 160.

Sada već znate kako da napravite bavarski leberkez i da počastite svoju porodicu ovim ukusnim iskušenjem iz nemačke kuhinje. Kao što vidite i sami, recept je jednostavan i čak bi početnik mogao da se pripremi ovo kučinarsko iskušenje.

Ao želite da počastite svoje goste i da oduševite njihove receptore ukusa nečin novim i drugačijim, onda im prosto spremite ukusan bavarski leberkez po klasičnom receptu.

Pogledajte i naše predloge za Pohovani leberkez i Domaći leberkez.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest