bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koje vino kada i uz šta se servira?

Koje vino kada i uz šta se servira?

Koje vino kada i uz šta se servira?

Belo vino

Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od povrća sa jajima, makaronama, rezancima, pitom, štrudlama, grizom, alvom i dr.

Fina bela vina se piju sa zadovoljstvom uz posluživanje keksića, kozunaka, pasti, torti i drugih sličnih deserata.

Bela vina se poslužuju ohlađena do 8-10 stepeni. Eto zašto je dobro da se tokom vrućih letnjih dana i u zagrejanim salonima tokom zime flaše sa belim vinom stavljaju u posudu sa izmrvljenim ledom koja se stavlja na sredinu stola.

Nije dobro da se belo vino hladi tako što se komadići leda ubacuju u čaše. Ono se razređuje i gubi svoj ukus.

Za bela vina odgovarajuće su bezbojne čaše sa nožicom, najčešće u obliku lale.

Roze

Vino roze

Roze vina mogu da se posluže prilikom serviranja sendviča, viršli, hladnog jezika, hladne patke, punjenih jaja, pečenog jagnjećeg mesa i dr. kao i deserata, kolača ili laganih poslepodnevnih užina.

Crveno vino

Crvena trpezna vina koja su bogata taninom dobro se slažu sa jelima koja su spremljena od masnijeg mesa. Tanin uklanja osećaj težine iz unetih masti.

Crvena vina se serviraju u cilindričnim ili u konusnim čašama sa ili bez nožice.

Flaše crvenog vina se unose u salon ili u sobu nekoliko sati pre posluživanja kako bi dostigle sobnu temperaturu. Ne treba ih zagrevati u posudi sa ključalom vodom ili uvijati u krpu natopljenu vrućom vodom. Ovaj način zagrevanja menja buket vina. Ukoliko morate brzo da zagrejete vino, ono se sipa u zagrejanu staklenu ili emajliranu posudu, ali u tom slučaju se smanjuju njegovi kvaliteti ukusa.

Pamidovo vino

Pamidovo vino

Pamidova vina idu uz jela pripremljena sa mesom mladih životinja i ptica poput: pečene jagnjetine, jagnjećeg bataka na mađarski način, jagnjeće punjene plećke, mlečnog đuveča, svih vrsta kebaba od mladog telećeg mesa, jagnjeće sarme, punjenih šardena, karfiola u rerni i drugih sličnih jela.

Kadarka

Vina od Kadarke idu uz jela sa mesom starijih životinja: svinjske šnicle, teleći kotleti, kobasice, govedina sa krompirima, džigerica, punjena slezina i dr.

Melničko vino

Zbog svoje velike gorčine, melnička vina idu uz jela pripremljena od masnijeg mesa: pečenu svinjetinu, svinjske masne šnicle, balkansko jagnje, masnu patku, ćurku, šunku, svinjetinu sa pirinčem i dr. Uz takva jela pogodna su i vina Mavrud.

Desertno vino

Desertno vino

Specijalna (desertna) vina se poslužuju prilikom serviranja deserta, kao i za vreme poslepodnevnih užina ili kasno uveče za prijateljskim stolom, kod zvaničnih prijema i dr.

Zajedno sa vinom nudi se i gazirana voda.

Izbor desertnog vina po vrsti, slatkoći, jačini i boji zavisi i od vrste posluženog deserta.

Uz voće, keksiće, lagane kolače, puslice, orasnice, kremove, kolače i drugo, idu bela desertna vina.

Uz teške slatkiše - baklave, koh, kadaif, bine sufle, tortu od maslaca i dr. odgovarajuća su crvena desertna vina.

Šampanjac

Na kraju prijateljske ili porodične proslave, kao i na kraju službenog banketa, posluživanje čaše šampanjca popravlja raspoloženje i dopunjava zadovoljstvo od ručka ili večere.

Šampanjac može da se posluži i tokom poslepodnevne proslave uz fine sitne kolačiće - na primer petifurije, suve kolačiće od oraha, piškote, lagane torte, krokete od jabuka i dr.

Prilikom otvaranja flaša sa šampanjcem treba da se spreči izletanje pampura pod pritiskom ugljen dioksida prilikom čega iscuri deo vina. Eto zašto bi bilo dobro da nakon što se skine metalna korpica sa grla neko rukom pridržava pampur.

Šampanjac se sipa u čaše sa male udaljenosti, bez klimanja. Sipano vino se brzo pije, ali u gutljajima, a ne odjednom. Ako prestoji tako sipano u čaše, njegov ukus se pogoršava.

Pelin

Vino pelin
Fotografija: Teodora

Bugarski pelin - običan ili gorki, može da se servira kao aperitiv ili za vreme obroka. On zamenjuje bela i roze vina i kod posluživanja masnih jela svojom svežinom i gorčinom se takmiči sa crvenim vinima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji