Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Da li ste znali da jedemo nezrele krastavce? Zreli sa veliki, žuti i sa velikim semenkama. Između ostalog, na grčkom jeziku reč "aguros" (drevni naziv za krastavce) znači - nezreo.

90% ovog povrća čini voda, što ga čini idealnim za one koji se hrane zdravo. Jedan od najpopularnijih načina jeste priprema kiselih krastavčića za zimu, a oni se uvek traže i veoma su popularni.

Priprema kiselih krastavčića nimalo nije teška, a najvažnije je da se pridržavate recepta.

Potrebni sastojci su: sveži kornišoni, koren i listovi rena, seme mirođije, beli luk, stari luk, zrna bibera i pimenta, sirće, šećer i so.

Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Dobro sve operite pod mlazom tekuće vode i potopite ih u vodu na 4-5 sati.

Veoma pažljivo operite ren (koren i listove), zajedno sa mirođijom i iseckajte ih. Očistite čenove belog luka i crni luk, pa ih iseckajte.

Operite tegle i poklopce, pa ih poparite vrućom vodom. Na dno svake tegle stavite isečen ren, mirođiju, crni i beli luk i zrna bibera. Isecite drške krastavčića i poređajte ih u teglu, tako da prvi red krastavčića bude uspravan, a preko da budu blago ukoso. Nemojte puniti celu teglu, već dva prsta do vrha.

Dodajte so, šećer i sirće, količinu prilagodite receptu, sipajte hladnu vodu (najbolje da bude prokuvana) jedan prst do vrha tegle. Pažljivo zatvorite.

Kuvajte tegle u šerpi sa rešetkom ispod, a voda u šerpi da bude 3 prsta iznad poklopaca. Kada voda proključa, sklonite šerpu sa vatre. Izvadite tegle iz vode i okrenite ih sa poklopcem nadole. Ostavite ih tako dok se ne ohlade u potpunosti i vaši kiseli krastavčići su spremni za zimu.

Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Recept za Klasične sterilizovane krastavčiće

kornišoni - količina prema tegli

so - 1 kašičica, ravna

šećer - 1 kašičica, puna

sirće - 40 ml (9 %)

luk - 2-3 listića

beli luk - 1 čen

piment - 1 zrno

biber - 5-6 zrna

ren - 1 parče, koren

ren - 2 komada, listovi

mirođija - 1 struk

Pripremite ih na gorenaveden način. Ukusni i hrskavi krastavčići za hladnu zimu!

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji