Facebook
Omiljeno
Pinterest
Kolač Far BretonJaja i šećer umutite lagano žicom. Dodajte mleko, vanilu i so. U porcijama dodajte brašno. Mešajte žicom. Smesu ostavite u frižideru najmanje na 3 sata.
Vodu, šljive i suvo grožđe ubacite u šerpu i kuvajte ih 10 minuta...
Far Breton - Kolač iz BretanjeAutentični recept za Far Bretan datira iz 18. veka. Istorija kaže da potiče iz zapadne Bretanje. Ovo je tradicionalni desert ovog regiona, a kasnije i cele Francuske....
Čokoladni deserti sa kikiriki puterom - VeganPripremite silikonske čašice za mafine. Usitnite čokoladu i stavite u termootpornu posudu, dodajte polovicu kokosovog ulja.
Stavite posudu iznad lonca s kipućom vodom. Čokoladu potpuno otopite, isključite vatru, ostavite...
Nepoznati začin ŠejbaEvo jedan netradicionalni ukus sa ovim nepoznatim začinom:
Pečena goveđa kratka rebra sa kafom i jabukama
2 kg goveđih rebara, sa kosti
1 kašičica soli
3 kašičice mešavine začina Šejba /Sheva/
2 supene kašike biljnog...
Nepoznati švajcarski sireviOsim popularnih u celom svetu sireva kao što su Ementaler i Grier, ima i drugih prefinjenih i ukusnih sireva koji se proizvode u Švajcarskoj.
Sir Sbrinz se smatra analogom italijanskog parmezana. Prema Švajcarcima,...
Nepoznati arapski začiniOsim ovih svetski popularnih začina koji daju nezaboravnu uspomenu ukusa Arabije, ima i drugih koji su danas relativno nepoznati na Zapadu....
Najskuplji francuski sireviSvaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva....
Najpopularniji francuski sireviBofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj....
Osnovni francuski soseviEvo koji su osnovi francuski sosovi koje svaki dobar kulinar treba da poznajte i da ume.
Sos Bešamel
Ovo je jedan od omiljenih sosova kod nas, ali njegova domovina je Francuska....
Omiljeni deserti ItalijanaNije nepoznata ni činjenica da su deserti Italijana takođe pokorili ceo svet svojim neponovljivim kvalitetom....
Lagani turski desertiJedan od najlakših za pripremu, a istovremeno i ukusnih turskih dezerta je takozvani sutlijaš. Za njegovu pripremu su neophodni 2, 5 litra svežeg mleka, 100 grama pirinča, 200 grama šećera u prahu, 50 grama skroba, pomešanih...
Tajna francuskih palačinkiFrancuska je u tom smislu gastronomski etalon. Tamo se palačinke nude najviše slatke i fine kao čipka.
Pri pripremi palačinki prva važna stvar je priprema testa....
Vrste francuskih sirevaU Francuskoj se proizvodi čuveni sir Bri.
Francuski sirevi imaju dupli ili trostruki procenat masti. Dupli procenat masti je 60 posto, a za trostruki se smatra da je iznad 70 posto....
Francuski hlebKvasac se rastvara u vodi i mleku. Dodaje se ulje. Brašno se proseva sa solju i šećerom.
Sve se pomeša i mesi se testo. Ono treba da odstoji 20 minuta. Rasporedi se na lopte, zaokrugle se i ostavljaju da odstoje 10-15...
Francuski bagetiKvasac i šećer rastvorite u 300 ml mlake vode. Smesu ostavite na toplom da nadođe. Nakon što počne da se stvara pena dodajte izgnječenu tabletu vitamina C.
Brašno prosejte sa solju. Dodajte smesu sa kvacem i zamesite meko...
Francuski dresingPomešajte sve sastojke u šejkeru i mućkajte dok se ne dobije glatka smesa.
Probajte i dodajte još začina ako želite. Čuvajte u tegli u frižideru....
Francuski ekleriSaznajte takođe kako da napravite klasičan francuski krem brule ili tradicionalne francuske keksiće sa pomorandžom....
Francuski majonezFrancuski majonez zatvorite poklopcem i ostavite nekoliko sati u frižideru....
Francuski tartifletteRerna - na 180 stepeni; Pravougaona tava 30/20 cm
Krompire oprati i staviti ih neoljuštene u šerpu, sa strukom svežeg ruzmarina. Ostaviti ih na vatri da provre, pa meriti tačno 15 minuta. Nakon toga, skloniti ih sa vatre...
Nepoznate koristi semena makaHipnotički mak je sirovina, koja se dobija od semena maka. U umerenoj i toploj klimi ova jednogodišnja zeljasta biljka dobro uspeva. Većini ljudi ona je poznata kao izvor iz kojeg se izvlače opijati, ali ovo važi za neke...
Francuski sos GribišFrancuski Gribiš sos je spreman.
Sos za meso poslužite uz kuvane komade mesa, ribu, sveže ili kuvano povrće i zelenu salatu....