Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li se goji od fruktoze u voću?Da li se goji od fruktoze u voću?
30. jun
Voće je oduvek smatrano za jedan od važnijih elemenata koji su obavezni ako se zdravo hranite. Mnogi ljudi koji su na dijeti se pitaju da li im fruktoza iz voća smeta da smršaju, posebno ako ih jedu samo pre spavanja....
Da li se deblja od pirinča?Da li se deblja od pirinča?
21. dec.
Pirinač je hrana nedovoljno cenjenih kvaliteta. Izuzetno je bogat složenim ugljenim hidratima, koji su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoji predrasuda da je skrob koji se nalazi u pirinču razlog za nakupljanje...
Kako da saznamo da li nam nedostaje magnezijumKako da saznamo da li nam nedostaje magnezijum
01. nov.
1
Doze magnezijuma za različite starosne grupe Potrebne doze magnezijuma za različite starosne grupe su razčičite....
Od čega se gojimo prema krvnoj grupiOd čega se gojimo prema krvnoj grupi
18. jul
Namirnice koje bi trebalo da smanjite, ali ne potpuno da izbacite su mleko i slatkiši, zato što one čine da se gojite. Od povrća bi bilo dobro da ograničite paradaz, krompir i paprike, iz istog razloga....
Visokokalorične namirnice od kojih se neprimetno gojimoVisokokalorične namirnice od kojih se neprimetno gojimo
08. maj
Evo nekih od namirnica o kojima ste najviše zabluđeni i koje su stvarno visokokalorične, i od njih ne samo da ne mršavite - gojite se neprimetno....
Da li se gojimo od konzumiranja urmi?Da li se gojimo od konzumiranja urmi?
11. nov.
Kao i ostalo suvo voće, tako i urme imaju visok sadržaj kalorija i treba paziti na količine koje se unose u toku dana....
Magnezijum - funkcije, koristi, unos, izvoriMagnezijum - funkcije, koristi, unos, izvori
15. dec.
Jedna srednja banana ima 32 mg magnezijuma, što je 8% vašeg dnevnog unosa magnezijuma. Kakav bi trebalo da bude unos magnezijuma Unos magnezijuma zavisi od starosti, pola i zdravlja osobe....
Kako da se sačuvamo od toga da premesimo testo?Kako da se sačuvamo od toga da premesimo testo?
02. jul
Često, čitajući recepte za različite specijalite od testa, nailazimo na izraz nemojte da premesite testo, ali bez ikakvih uputstava kako da izbegnemo ovu grešku. U ovom članku ćemo pokušati da objasnimo zašto se ovaj problem...
Da li se goji od ovsenih pahuljica?Da li se goji od ovsenih pahuljica?
07. feb.
Tačno je rečeno da čovek može da se ugoji od svega, ako ne pazi na količinu hrane koju unosi. Ne postoji hrana koja će nas zaštititi od gojenja....
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Kako se pravi margarin i da li je koristan?
28. januar
Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca. Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli...
Da li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomakDa li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomak
05. april
Maslinovo ulje se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali takođe ima veliku primenu i u kozmetici. Maslinovo ulje je idealna zamena za suncokretovo ulje, jer je voema korisno za zdravlje. Kada se koristi ujutru na prazan...
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
Takođe sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožđe, mangan, bakar i cink....
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
Unos vitamina nije zamena za zdravu ishranu, tvrdi Alana Bigars, asistent na kliničkoj medicini Ilionos Univerziteta u Čikagu....
Parafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodajeParafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodaje
30. januar
Parafinski vosak, poznat još i kao konzervans E901 čini voće, povrće i bombone sjajnim i usporava gubitak vlage i njihovo propadanje. On je bele boje, nema miris ni ukus. To nije pravi vosak i dobija se od destilovanog...
Od čega se najviše gojimo?Od čega se najviše gojimo?
11. januar
Živimo u vremenu u kome pola čovečanstva umire od gladi, a druga polovina je uvek na dijetama u pokušaju da se spasi viška kilograma. Istina je da je skidanje kilograma težak posao, ali i dodavanje kilograma nije lak...
Orada se koricom od orahaOrada se koricom od oraha
25. avgust
Stavite preko svakog fileta od orade preko mesa smesu od oraha. Pritisnite čvrto da bude debela korica. Za tanju možete da smanjite sastojke. 4. Pospite filete maslinovim uljem i pecite na 200 stepeni 15 minuta....
Zašto se gojimo u predelu stomakaZašto se gojimo u predelu stomaka
26. jun
Ljudi se goje u predelu stomaka iz mnogo razloga - a neke od njih ste u stanju da promenite. Čak i oni mađu nama koji najviše treniraju često sanjaju o teško dostižnim trbušnjacima. Osim sa estetske tačke gledišta, gojenje...
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
MagnezijumMagnezijum
28. dec.
Dnevna doza magnezijuma Preporučeni dnevni unos magnezijuma za muškarce i žene između 16 i 60 godina je 280 mg za žene i 330 mg za muškarce....
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Biljka stevija sadrži fitonutrijente i minerale: fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, selem, Među vitaminima koji se nalaze u steviji su vitamin A, vitamin C, kao i vitamini iz grupe B....
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Još jedna pozitivna karakteristika, koja važi generalno za mlečne proizvode, je visok sadržaj kalcijuma i magnezijuma. Smatraju se sedativima jer opuštaju mišićna vlakna....
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi. Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...