Želatin je supstanca životinjskog porekla. Ekstrahuje se kuvanjem kostiju i hrskavice u vodi. Oslobađa se kolagen, zahvaljujući čemu su želirajuća svojstva ovog proizvoda.
Želatin je jednostavan protein, protein (98-99% proteina i 1-2% mineralnih soli).
Najviše se koristi u prehrambenoj industriji i svakom običnom domaćinstvu, gde svaka domaćica može da ga upotrebi u pripremi slanih jela, slatkiša i želiranju sokova od voća ili povrća. Takođe se široko koristi i primenjuje u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, kao i za pripremu lepkova.
Želatin se lako i brzo rastvara u tečnostima kada se zagreju na temperaturu od 27-30 do 60 stepeni. Na višim temperaturama, njegovo želiranje se neutrališe i gubi efekat.
Nakon hlađenja tečnosti u kojoj je rastvoren, dobija se čvrsta, ali istovremeno mekana i glatka supstanca sa efektom podrhtavanja, ljuljanja i sjajnog izgleda.
Ne ustručavajte se da koristite ovaj proizvod kao pomoćnika u vašoj kuhinji i sa njim pripremite najukusnije, impresivne i najlepše deserte i jela. Preporučujemo da isprobate naše recepte za:
- žele torta;
- žele bombone;