Bonapeti.rs»Saveti»Šta je želatin i kako se priprema?

Šta je želatin i kako se priprema?

Šta je želatin i kako se priprema?

Želatin je supstanca životinjskog porekla. Ekstrahuje se kuvanjem kostiju i hrskavice u vodi. Oslobađa se kolagen, zahvaljujući čemu su želirajuća svojstva ovog proizvoda.

Želatin je jednostavan protein, protein (98-99% proteina i 1-2% mineralnih soli).

Najviše se koristi u prehrambenoj industriji i svakom običnom domaćinstvu, gde svaka domaćica može da ga upotrebi u pripremi slanih jela, slatkiša i želiranju sokova od voća ili povrća. Takođe se široko koristi i primenjuje u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, kao i za pripremu lepkova.

Želatin se lako i brzo rastvara u tečnostima kada se zagreju na temperaturu od 27-30 do 60 stepeni. Na višim temperaturama, njegovo želiranje se neutrališe i gubi efekat.

Nakon hlađenja tečnosti u kojoj je rastvoren, dobija se čvrsta, ali istovremeno mekana i glatka supstanca sa efektom podrhtavanja, ljuljanja i sjajnog izgleda.

Ne ustručavajte se da koristite ovaj proizvod kao pomoćnika u vašoj kuhinji i sa njim pripremite najukusnije, impresivne i najlepše deserte i jela. Preporučujemo da isprobate naše recepte za:

- žele torta;

- žele bombone;

- želirani kolači;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji