Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
U koja jela se dodaje husk?U koja jela se dodaje husk?
05. jul
Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta. Korisna...
Za koja jela se koristi majoran?Za koja jela se koristi majoran?
07. mart
Majoran se poredi sa origanom, ali aroma i ukus majorana je mnogo delikatniji i slađi od origana. Veruje se da su stari Egipćani i Rimljani svoje vino začinjavali majoranom kako bi povećali seksualnu potenciju....
U koja jela se dodaje kardamom?U koja jela se dodaje kardamom?
22. nov.
Kardamom nije samo aromatičan, već je i veoma koristan začin. Majstori kuvari savetuju domaćice da često koriste ovaj nezasluženo zanemaren začin. Kardamom sadrži esencijalna ulja, proteine, fosfor, kalcijum, magnezijum...
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiGotova jela koja se mogu zamrzavati
18. mart
Zamrzavanje gotovoh jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi dosta vremena i nije potrebno da se sprema svakog dana. Važno je da znate koja gotova jela mogu da se zamrzavaju, a da im se ukus ne promeni kada se...
Čokoladna torta koja se topi u ustimaČokoladna torta koja se topi u ustima
07. feb.
Ostavite krem u frizideru da se ohladi i posle prelijte čokoladnom kuvertirom....
U koja jela se stavlja nana?U koja jela se stavlja nana?
30. jun
Nana je široko rasprostranjen začin, posebno cenjen u balkanskoj kuhinji. Nezaboravni su aroma i ukus pasulja sa nanom, poznati od pamtiveka, a takođe su veličanstvene i ćuftice od govedine, koje nežno nagoveštavaju...
U koja jela se stavlja đumbir?U koja jela se stavlja đumbir?
25. jun
Đumbir je izuzetan koren čija su zdravstvena svojstva nebrojena. Široko se koristi u kuhinji azijskih zemalja, ali već počinje da stiče svoje mesto i u evropskoj kuhinji. Sveži đumbir ima ljut ukus. U tajlandskoj kuhinji...
U koja jela se stavlja bosiljak?U koja jela se stavlja bosiljak?
21. januar
Kada koristite bosiljak u prženim i kuvanim jelima, najbolje je da ga stavljate 10-15 minuta pre kraja pripreme jela....
U koja jela se stavlja kari?U koja jela se stavlja kari?
02. dec.
Kari je jedan od relativno egzotičnih začina, koji je nedavno pronašao mesto u našoj kuhinji i sve više domaćica se pita u koja jela se stavlja kari....
U koja jela se stavlja soja sos?U koja jela se stavlja soja sos?
13. jun
Soja sos je univerzalan i može se koristiti na mnogo različitih načina. Daje jedinstven, kompleksan, bogat ukus mesu, ribi, sosevima i povrću zbog visokog nivoa prirodnog umamija. Koristite ga umesto soli prilikom kuvanja...
Pogačice sa origanom i maslacemPogačice sa origanom i maslacem
08. januar
U prosejano brašno dodajuemo kvasac, so, šećer i origano. Dobro promešamo. U sredini pravimo udubljenje, u njega stavljamo jaje, ulje, mleko, sirće i isečene masline. Mesimo dok ne dobijemo meko i elastično testo....
Čaj od origana (Origanum vulgare)Čaj od origana (Origanum vulgare)
14. feb.
Listovi origana su začin, koji se koristi za pripremu jela od krompira, mesa, pasulja, dodaje se u salate i slična jela. Koristi se kod konzervisanja povrća i pečuraka....
Bageti sa origanom i parmezanomBageti sa origanom i parmezanom
05. avgust
Kad se mašina oglasi, dodajte parmezan i origano. Kad program završi, imačete nadošlo mekano testo, koje podelite na 4 jednaka dela. Od svake oblikujete četiri tanka bageta....
Tikvice sa origanom u prezlamaTikvice sa origanom u prezlama
07. april
Začinite ih solju i ostavite ih da se ocede. Ocedite tikvice od soka, pospite ih suvim origanom i uvaljajte u prezle. Poređajte ih u posudu za pečenje postavljenu kuhinjskim papirom....
Grisine sa origanom i bosiljkomGrisine sa origanom i bosiljkom
12. april
U vodu se stavlja kvasac i šećer i ostavlja se da naraste. Žumance se umuti. U njega se dodaje kiselo mleko sa sirćetom. Meša se dok se smesa ne homogenizuje. Stavlja se maslinovo ulje, bosiljak, so i origano....
Koja su omiljena jela Rumuna?Koja su omiljena jela Rumuna?
27. sep.
Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt. Rumuni u svojoj...
Fokača sa maslinama, origanom i ruzmarinomFokača sa maslinama, origanom i ruzmarinom
17. dec.
Nakon što naraste testo, maže se obilno uljem ili maslinovim uljem. Prstima se prave rupe u testu. Odozgo se posipa maslinama, prethodno očišćenim od koštica i isečenim, origanom i ruzmarinom....
Paradajz sa mocarelom, origanom i maslinamaParadajz sa mocarelom, origanom i maslinama
20. sep.
Na kraju pospite origanom, malo ulja i posolite po ukusu. Na rupice u tanjiru između paradajza poređajte masline! Živeli!...
OriganoOrigano
07. april
Antički Grci i Rimljani su veoma poštovali origano, a tome svedoči i običaj da su pravili vence od ove biljke i stavljali ih na glave mladencima. Prvi pismeni dokazi o upotrebi origana su zabeleženi kod antičkih Grka....
U koja jela treba dodati ruzmarin?U koja jela treba dodati ruzmarin?
20. april
Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj...
Koja jela ne mogu bez pimentaKoja jela ne mogu bez pimenta
21. januar
Stavlja se u sve vrste marinada za divljač, kao i u recepte za kobasice. Zbog dobrog efekta konzervansa, neke turšije se začinjavaju i pimentom....
Pasta od maslina sa origanom i pomorandžomPasta od maslina sa origanom i pomorandžom
20. jun
Najbolje je da to učinite u posudi za merenje koja ide uz vaš pasator ili štapni mikser. Dodajte origano i sok od pomorandže....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Iverak sa laganim sosom od origana i limunaIverak sa laganim sosom od origana i limuna
17. nov.
Ostavljam ih da se namaču zajedno na sobnoj temepraturi od 30 minuta do 2 sata. U posudu stavljam prezle, 3 supene kašike peršuna, majčinu dušicu, koru limuna i ¼ kašičice istucane ljute paprike....
Uz koja jela se poslužuje humus?Uz koja jela se poslužuje humus?
21. jun
Humus je kremast, ukusan i zdrav namaz sastavljen od leblebija i tahinija, u kombinaciji sa raznim dodacima poput aleve paprike, maslinovog ulja, limuna, belog luka, crnog luka i dr. Sa čime se može kombinovati humus...