bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema meso u teglama?

Kako se priprema meso u teglama?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
Kako se priprema meso u teglama?

Kako se zima približava, mnogi ljudi počinju da pripremaju turšije, zimnicu, kompote, meso u teglama i drugo.

Ako čitate ovaj članak na prazan stomak, onda brzo pojedite nešto, jer će vas čitanjem brzo ogladniti.

Kako pripremiti ukusno meso u teglama za zimu

Postoji nekoliko načina za pripremu mesa u teglama, ali ovde ćemo se osvrnuti na najpoznatiji od svih načina, a to je pasterizacija. Kao proces pasterizacija je dugo kuvanje hrane u teglama koje se stavljaju u vodu. Ovaj proces konzerviranja se odvija kada je tegla dobro zatvorena kako bi se sprečio ulazak vazduha.

Za početnike – verovatno se pitate da li meso treba prethodno obraditi pre konzerviranja. Ako se pravilno pridržavate metode pasterizacije, nije potrebna prethodna obrada mesa. Takođe, ako koristite rashlađeno meso, gde nema tekućih procesa reprodukcije organizama, ili drugim rečima – ako želite da pripremite meso u teglama koje ima dug rok trajanja, morate pripremiti sledeće stvari:

Dobro i kvalitetno sveže ili ohlađeno meso, čiste tegle čiji su poklopci čvrsti, vreme i strpljenje. Istina je da danas ljudi nemaju dovoljno slobodnog vremena ili nemaju želju da prave zimnicu. Uglavnom leti ljudi ne prave meso u teglama.

Kada se približi Božić, ljudi koji čuvaju svinje ih tada kolju jer su niske temperature, što će sprečiti stvaranje bakterija. Kada je toplo vreme i kada se ne poštuje dobra higijena prilikom obrade mesa, to može dovesti do rizika od botulizma nakon konzumiranja mesa. Bakterije koje izazivaju ovu bolest nazivaju se butolin bakterije i nalaze se u probavnom sistemu i crevima svinje. Ako niste potpuno sigurni da u vašim teglama za konzervirano meso nema takvih spora, ostavite ih da odstoje na temperaturi između 28 i 30 stepeni 2-3 dana kako bi spore mogle da se ponovo postanu bakterije. Zatim se ponovo meso kuva na visokoj temperaturi duže vreme, pa će bakterije potpuno nestati.

Ako se među vašim teglama sa mesom nalazi takozvana „bomba“ ili tegla čiji je poklopac naduvan, meso u njoj ne treba konzumirati, već ga morate baciti. Po želji, meso možete obraditi termički - kuvanjem, pečenjem ili prženjem.

Mitovi o mesu u teglama

1. U mesu u teglama ima mnogo konzervansa - To nikako nije tačno. Sam proces konzerviranja isključuje upotrebu dodatnih konzervansa. Tegle prolaze kroz potrebnu visoku temperaturu i u tegle za meso se ne stavlja ništa osim govedine, svinjetine ili jagnjetine, soli i začina koje želite da koristite.

2. Smanjuje se hranljiva vrednost mesa u teglama – Kada meso kuvamo, a posebno kada ga pržimo, možemo da ubijemo sve hranljive materije i korisne materije u mesu. Ne postoji takva opasnost sa konzerviranjem mesa. Sva vlakna i proteini se zadržavaju u mesu tokom konzerviranja. Međutim, postoji mali gubitak nekih vitamina;

3. Konzervirano meso je prerađena hrana - Svaka hrana postaje prerađena nakon što je skuvamo. Konzervirano meso je jednako prerađeno kao i obična hrana koju kuvamo svaki dan;

4. U mesnim konzervama ima mnogo soli - Nije laž da sve konzerve sadrže velike količine soli. Da, ali so nije potrebna za proces konzerviranja. So se dodaje samo po ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji