Bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema tofu sir?

Kako se priprema tofu sir?

Kako se priprema tofu sir?
Fotografije: Yordanka Kovacheva

Tofu sir je hrana napravljena od sojinog mleka i ima konzistenciju sira – presuje se i seče na kockice.

Ovi komadi sira u obliku blokova odlično upijaju arome i ukuse, pa su pogodni za mariniranje. Ovo je odlična alternativa za meso jer ima mnogo proteina i malo masti.

Tofu je takođe dobar izvor gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, a takođe ima malo kalorija, što ga čini odličnim izborom za gubitak težine.

Načini pripreme tofua

1. Pečenje - idealan način za pripremu velikih količina ukusnih zalogajčića tofua, koji se mogu poslužiti sa sosom ili dodati nudlama. Stisnite komad tofua između 2 lista kuhinjskog ubrusa, stavite nešto teško na vrh - to se radi da bi se tečnost ocedila. Isecite sir na komade (kocke ili trouglove) i potopite u marinadu na 30 minuta (vrlo su pogodne marinade sa soja sosom). Stavite na papir za pečenje i pecite na 200 stepeni 35-40 minuta.

Primer recepta:

450 grama tofu sira

2-3 kašike ulja

Za marinadu:

4 kašike soja sosa

3 kašike pirinčanog sirćeta

1 kašike sirupa od javora

1 kašika susamovog ulja

2 čena belog luka, izgnječena

1 kašika rendanog ili sušenog đumbira

Kockice tofua možete uvaljati i u skrob, poređati u tepsiju i začiniti solju i maslinovim uljem i na kraju ih peći na 200 stepeni 30 minuta.

2. Tofu sote - oceđene kocke sira pržite na srednjoj vatri na malo masnoće ukupno 15 minuta dok ne porumene. Začinite po ukusu (može i sosom) i kuvajte dok ne postanu hrskave.

3. Prženi tofu - oceđene kocke se prže ukupno 10-12 minuta dok ne porumene. Začinite ih u tiganju i ocedite masnoću na kuhinjskom ubrusu pre serviranja.

4. Proprženi tofu u tiganju - komadiće oceđenog tofua izbrobite u masnoću, začinite po ukusu i kuvajte dok ne sir porumeni.

Pogledajte još ukusnih ideja za:

- salate sa tofu sirom;

- pohovani tofu sir;

- zalogaji sa tofu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni