Tofu sir je hrana napravljena od sojinog mleka i ima konzistenciju sira – presuje se i seče na kockice.
Ovi komadi sira u obliku blokova odlično upijaju arome i ukuse, pa su pogodni za mariniranje. Ovo je odlična alternativa za meso jer ima mnogo proteina i malo masti.
Tofu je takođe dobar izvor gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, a takođe ima malo kalorija, što ga čini odličnim izborom za gubitak težine.
Načini pripreme tofua
1. Pečenje - idealan način za pripremu velikih količina ukusnih zalogajčića tofua, koji se mogu poslužiti sa sosom ili dodati nudlama. Stisnite komad tofua između 2 lista kuhinjskog ubrusa, stavite nešto teško na vrh - to se radi da bi se tečnost ocedila. Isecite sir na komade (kocke ili trouglove) i potopite u marinadu na 30 minuta (vrlo su pogodne marinade sa soja sosom). Stavite na papir za pečenje i pecite na 200 stepeni 35-40 minuta.
Primer recepta:
450 grama tofu sira
2-3 kašike ulja
Za marinadu:
4 kašike soja sosa
3 kašike pirinčanog sirćeta
1 kašike sirupa od javora
1 kašika susamovog ulja
2 čena belog luka, izgnječena
1 kašika rendanog ili sušenog đumbira
Kockice tofua možete uvaljati i u skrob, poređati u tepsiju i začiniti solju i maslinovim uljem i na kraju ih peći na 200 stepeni 30 minuta.
2. Tofu sote - oceđene kocke sira pržite na srednjoj vatri na malo masnoće ukupno 15 minuta dok ne porumene. Začinite po ukusu (može i sosom) i kuvajte dok ne postanu hrskave.
3. Prženi tofu - oceđene kocke se prže ukupno 10-12 minuta dok ne porumene. Začinite ih u tiganju i ocedite masnoću na kuhinjskom ubrusu pre serviranja.
4. Proprženi tofu u tiganju - komadiće oceđenog tofua izbrobite u masnoću, začinite po ukusu i kuvajte dok ne sir porumeni.
Pogledajte još ukusnih ideja za:
Komentari