Bonapeti.rs»Saveti»Kako se potapa laneno seme?

Kako se potapa laneno seme?

Super MamASuper MamA
Šegrt
28
Kako se potapa laneno seme?

Laneno seme se potapa u mlaku vodu i ostavlja se 8 sati.

Voda treba sa pokrije seme i da je 4 cm iznad semena, Posuda u kojoj se potapa pokriva se tanjirom. Dobro je da se doda himalajska so, pošto treba da aktivira određene enzime.

Kada se seme potopi, inhibitori enzima se neutrališu i fitinska kiselina se sklanja. Jezgro se aktivira, počinje proces klijanja i seme oživljava.

Na taj način se stimuliše proizvodnja korisnih enzima, povećava količina vitamina, naročito B grupe, razgrađuje se gluten i jezgra se vare mnogo brže, zahvaljujući tome protein se apsorbuje lakše, sprečava se gubljenje minerala, neutrališu se toksini u organizmu i sprečavaju se oboljenja različitog karaktera.

Takođe je važno da se precizira, da ovojnica semena sadrži fitinsku kiselinu. Kada se nađe u organizmu, ova kiselina se vezuje sa kalcijumom, magnezijumom, bakrom, gvožđem i cinkom i ne dozvoljava da usvajamo korisne materije iz hrane.

Kada se konzumiraju velike količine nepotopljenih jezgara i semena, to može da dovede donedostatka minerala, da nadraži želudac i da donese druge zdravstvene probleme.

To je zapravo najveći razlog zbog čega je poželjno da laneno seme stoji potopljeno u vodi bar 8 sati. Najbolje je da se potopi i odstoji tokom cele noći.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji