Hranljive Namirnice

Hranljive Namirnice

Hranljive namirnice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta hranljivih namirnica . Primena pojedinih hranljivih namirnica.
UljeHranljive NamirniceUlje
13. nov.
Rosi Trifonova
FruktozaHranljive NamirniceFruktoza
05. okt.
Rosi Stoyanova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
AgavaAgava
27. sep.
Agava predstavlja biljki koja po spoljašnjem izgledu podseća na kaktus. Raste u divljoj pustuši centralne i južna Amerike, a najpopularnija upotreba joj je za pravljenje svetski poznate tekile. Iako mnogo liči agava nije kaktus i nema ništa zajedničko
Kokosovo MlekoKokosovo Mleko
27. sep.
Kokosovo mleko je egzotičan proizvod, koji se dobija od mesnatog dela dobro uzrelih kokosovih oraha. Ne treba da se meša sa kokosovom vodom u unutrašnjosti oraha. Kokosovo mleko je odli
Ulje od RepiceUlje od Repice
27. sep.
Ulje od repice je biljno ulje, koje je od nedavno sve popularnije i sve više se koristi u balkanskim kuhinjama. Ono se dobija od biljke repice. Repica je jedna od glavnih uljanih kultura u svetu.
Ulje od KikirikijaUlje od Kikirikija
25. sep.
Ulje od kikirikija je blago biljno ulje, koje nakon obrade čuva aromu i ukus kikirikija. Ulje od kikirikija je popularno u azijskoj kuhinji. Koristi i štete od ulja od kikirikija.
Tabasko SosTabasko Sos
20. sep.
Tabasko sos je američka marka ljutog sosa koji se proizodi od kraja 19. veka od strane porodične kompanije koja se nalazi na ostrvu Ejvori. Sos tabasko je bez sumnje najpoznatiji ljuti sos, koji je kulinarski svet ikada poznavao.
Pirinčano BrašnoPirinčano Brašno
18. sep.
Pirinčano brašno je proizvod bele ili žute boje koji ima široku upotrebu u kulinarstvu. Dobija se od zrna pirinča, koja se već od davnina koriste u ishrani.
GlukozaGlukoza
17. sep.
Glukoza je monosaharid iz grupe ugljenih hidrata, koji se rastvara u vodi i ima sladak ukus. Glukoza ima sladak ukus zahvaljujući 5 hidroksilnim grupama. Kontrola glukoze u krvi se sprovodi takozvanim glikemijskim indeksom.
KvasacKvasac
17. sep.
Kvasac je bio poznat još u drevnom Egiptu. Kvasac je aktivna materija, sastavljena od kvasnih gljivica vrste Sacchromyces cerevisae. Prirodni kvasac od ražanog brašna, ovsa, ječma i pšenice.
Kakao maslacKakao maslac
13. sep.
Kakao maslac je jedna od najčistijih, korisnih prirodnih masti. Kakao maslac je pun vitamina i antioksidanasa. Koristi od kakao maslaca.
MelasaMelasa
13. sep.
Melasa je ostatak pri proizvodnji šećera. Melasa može biti svetla, tamna i crna. Melasa se najčešće koristi u pripremi kolača. Melasa donosi brojne koristi za zdravlje.
Bela čokoladaBela čokolada
12. sep.
Bela čokolada je proizvod čokolade, pa se zvanično ne može nazvati čokoladom. Bela čokolada se pravi na skroz drugačiji način od crne i mlečne čokolade. Bela čokolada sadrži minimum 20 kakao maslaca.
JajaJaja
02. sep.
Čuvanje jaja za upotrebu je veoma važno, pošto nepravilno obrađena jaja mogu da sadrže salmonelu. Jaja su dobar izvor proteina. Sastav i koristi od jaja.
Sojino BrašnoSojino Brašno
01. sep.
Sojino brašno se dobija od zrna soje, koja se melju u fini prah. Sojino brašno sadrži dosta proteina. Sojino brašno se koristi za zgušnjavanje soseva i čorbi, peciva i palačinaka.