Konzervansi i E-dodaci

Konservansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa . Štetno delovanje konzervansa.
SorbitolKonzervansi i E-dodaciSorbitol
25. sep.
Rosi Stoyanova
IzomaltKonzervansi i E-dodaciIzomalt
21. sep.
Rosi Stoyanova
Natrijum BenzoatKonzervansi i E-dodaciNatrijum Benzoat
06. sep.
Kristina Chernikova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
AspartamAspartam
21. jul
Aspartam je veštački zaslađivač, iz grupe veoma efektnih zaslađivača. Sastav i štetnost aspartama. Smatra se, da aspartam može da nude uzročnik 92 oboljenja.
SaharinSaharin
19. jul
Saharin je najstariji veštački zaslađivač, razrađen u XIX veku. Saharin ima ukus metala i česti se zamenjuje ciklamatom. Saharin je 300 puta slađi od šećera.
ZaslađivačiZaslađivači
18. jul
Zaslađivači su veštačkazamena za šećer. Postoje prirodni i sintetički zaslađivači, pri čemu ove druge organizam ne prihvata i šešni su za zdravlje. Koristi i štete od zaslađivača.
LimuntusLimuntus
25. maj
Limuntus je vinska kiselina koja se koristi u kulinarske svrhe, koja se dobija sintetičkim putem. Ranije se limuntus dobijao destilacijom vinskih otpadaka. Limuntus, kao i sirće, ima sposobnost da neutrališe nitrate.
ŽelatinŽelatin
20. maj
Želatin je materija životinjskog porekla i predstavlja prostu belančevinu. Želatin se koristi za kremove, kolače, bujone i td. Želatin pomaže kod koksartroze, ali se ne preporučuje kod zatvora.
CiklamatCiklamat
06. mart
Ciklamat je veštački zaslađivač, zamena za šećer. Ciklamat je zabranjen za upotrebu u SAD i Engleskoj, zato što može da izazove rak. Još 60-tih godina je postalo jasno, da ciklamat izaziva rak kod laboratorijskih miševa.