bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Tri super obroka koji se prave od pirinča

Tri super obroka koji se prave od pirinča

Sonja StanulovaSonja Stanulova
Glavni urednik
882041185
Pirinčana voda

Pirinač je, nebitno da li je beo, braon ili druge boje, namirnica koja krije stotine korisnih stvari za ljudski organizam. Nije slučajno da je to proizvod koji prehranjuje više od polovine stanovništva na Zemlji. Danas ćemo Vas upoznati sa korisnim svojstvima koje imaju svi proizvodi u čijem sastavu se nalazi pirinač.

Počinjemo sa pirinčanom vodom, koja se vekovima koristi kao sredstvo za ulepšavanje azijskih žena. Smatra se da ima sposobnost da regeneriše oslabljenu i oštećenu kosu i kožu, zahvaljujući mnogobrojnim vitaminima i mineralima, koje sadrži.

Način da i vi dobijete ovaj prirodni tonik za lice i kosu je veoma lak. Treba Vam samo šaka pirinča koju ostavite 30 minuta u velikoj čaši vode. Mutna tečnost, koja se dobija nakon ovog vremena, je puna važnih aminokiselina. Ako isperete prethodno opranu kosu ovom tečnošću, dobićete zdravu i blještavu grivu.

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko, sa druge strane, je treća najpopularnija alternativa pravom mleku. Pirinčano mleko je iza bademovog i sojinog mleka. Izuzetno je pogodno za ljude koji imaju intoleranciju na laktozu.

Pirinčano mleko ima najmanje masnoća u poređenju sa drugim napitcima koji ga menjaju. Sadrži jedva 0, 8 g masnoća u čaši od 100 ml. Evo zašto je ovaj proizvod koristan za kardio-vaskularni sistem – nezasićene masti u pirinču smanjuju holesterol u krvi. Osim toga, prinčano mleko je odličan izvor magnezijuma, koji pomaže da se kontroliše krvni pritisak.

Pirinčano ulje

Možda se do sada niste susretali sa uljem od pirinčanih mekinja, ali je važno da znate, da ovaj proizvod ima mnoga korisna svojstva, koja utiču pozitivno na organizam. Za ratliku od drugih biljnih masnoća, pirinčano ulje je hipoalergen. Ono izvlači iz klice i omotača pirinčanog zrno.

Vitamin E je jedan od glavnih sastojaka pirinčanog ulja, deluje kao antioksidans, što znači da neutrališe slobodne radikale u organizmu. Ulje od pirinčanih mekinja u svom sastavu ima i mnogo vlakana, za koje je poznato da pospešuju varenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji