Losos pastrmka je hibridna vrsta ribe, koja je zapravo prilagođeni oblik američke pastrmke. Spolja je losos pastrmka vrlo slična američkoj pastrmci, ali raste mnogo brže iteža je, pa čak može dostići tipičnu veličinu lososa. Meso joj je ružičaste boje i ima vrlo malo kostiju.
Losos pastrmka je izuzetno ukusna i može se pripremati na više načina. Najčešće se peče na roštilju ili u rerni. Kad je pržite ili pečete, nije joj potrebna dodatna masnoća jer je riba dovoljno masna.
Pogodni začini za losos pastrmku su bosiljak, origano, majoran, selen, limunov sok, beli biber. Poslužuje se uz dodatak krompira, kupusa ili dinstanog povrća. Izuzetno je jednostavna za pripremu na roštilju, začinjena samo mirođijom i belim lukom i posuta sa malo mirođije pa se zatim peče. Možete je pripremiti u foliji u rerni.
Osim što je veoma ukusna, losos pastrmka je i korisna za zdravlje. Bogata je dragocenim omega-3 masnim kiselinama, sprečava kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes i Alzheimerovu bolest. Pošto pripada grupi masnih riba, losos pastrmka je bogata ne samo omega-3 masnim kiselinama, već i mineralima, proteinima i vitaminima.
Pogledajte takođe dva recepta za prženu losos pastrmku i mariniranu losos pastrmku.
Komentari