Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
Da li je pivo štetno kod dijabetesa?Pivo je jedan od napitaka koji se najviše konzumira u celom svetu. Prema statističkom istraživanju, nalazi se na trećem mestu, odmah iza vode i čaja. Smatra se jednim od najstarijih napitaka, dobijenih procesom fermentacije.
Lipoinska KiselinaLipoinska liselina se klasifikuje kao antioksidant i štiti ćelije od oštećemka prouzrokovanih kiseonikom. Biljke sa koncentracijom hloroplasta sadrže liopinsku kiselinu. Funkcije i koristi.
Vitamin B10Vitamin B10 ili Para-amino-benzoeva kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi, važan za građenje folne kiseline. Sintetiše se u organizmu, ali treba da se unosi i preko hrane. B10 zasustavlje sedenje kose i čini kožu zdravom.
LopuhLopuh je biljka, poznata još pod nazivom repuh. Lopuh cveta u aprilu-maju. Lopuh ima veoma dobro spazmolitičko delovanje.
MarcipanMarcipan predstavlja svetski poznat slatkiš, koji se proizvodi od sirove marcipanske mase i šećera. Marcipan se najčešće pravi od mlevenog badema. Marcipan se koristi za ukrašavanje torti, kolača i različitih slatkiša.
IzoflavoniIzoflavoni su materije iz grupe biljnih estrogena - fitoestrogeni. Izoflavoni pomažu u održavanju funkcionalnog nivoa estrogena kod žena preko 40 godina starosti. Izvori izoflavona.
LizinLizin predstavlja jednu od najvažnijih aminokiselina, jer pripada grupi esencijalnih aminokiselina. Lizin učestvuje u izgradnji svih vrsta belančevina. Korist od lizina.
Soja SosSoja sos se dobija od smese zrna soje i pšenice, koja fermentišu skoro godinu dana. Na tržištu se može naći jeftin i nekvalitetan soja sos sa opasnim konzervansima. Sastav soja sosa.
Konzerviranje i čuvanje tikvicaDa biste sačuvale tikvice svežije duže vreme, treba da ih čuvate u frižideru. Najbolje da ih ostavite cele. Stavite ih u deo frižidera koji je predviđen za povrće.
Zdravo kombinovanje hraneNaučnici u otkrili da ako kombinujete neke namirnice u svakodnevnoj dijeti, možete da dobijete neverovatno zdrav podsticaj, koji daleko prevazilazi konkretne koristi od upotrebe same hrane, kao hrane.
Kako da ispečemo patlidžanPatlidžani se peku na ringli, što je ujedno i klasičan način, ali nakon pečenja povrća ringla treba da se dobro očisti. Patlidžan može da se peče i u mikrotalasnoj peći.
Koje meso se koliko pečeParče svinjetine od dva kilograma se u proseku peče za oko sat i po. Ako želite da iz nje curi sok, vreme pečenja je kraće.
Brza večera za gosteAko vas iznenade gosti, a nemate čime da ih poslužite, napravite ova laka i brza jela, koja će se svima topiti u ustima. Jedno od njih je meso sa krompirom na francuski način.
Plave ŠljiveŠljiva je uvek važila za veoma korisnu namirnicu, ali u poslednje vreme kao da stručnjaci sve češće na sve strane promovišu neverovatnu korist od njenog konzumiranja.
DženarikeNeki stručnjaci tvrde, da su dženarike uspešne u prevenciji osteoporoze. Dženarike su dobre za žene, koje su u menopauzi. Od dženarika se najčešće pravi rakija šljivovica.
ŽumancaŽumanca fantastično dopunjavaju dnevnu ishranu. Konzumiranje žumanaca 2-3 puta nedeljno može da doprinese vašem dobrom zdravstvenom stanju. Žumanci mogu da sadrže salmonelu.
Kako da pripremimo crveno sočivoCrveno sočivo, koje do skora nije bilo mnogo poznato domaćicama, već se mirno vrti i u našim kuhinjama. Osim što je privlačne boje, vrlo je ukusno i brzo i jednostavno se priprema.
Začini pogodni za sočivoNe biste pogrešili, ako dodate čubar - daje veoma ukusnu aromu i dodaje se nakon što je jelo provrilo. Količina je pitanje ukusa, i takođe zavisi od toga koliko sočiva želite da skuvate.
Vitamin FVitamin F je vitamin rastvorljiv u mastima i u sebi sadrži linolnu, linolensku i arahidonsku kiselinu, koje su deo važnih Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina. Ulje lana je najvažniji izvor vitamina F, koji je važan za dobar rad srca.