Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
Kajenska PaprikaKajenska paprika je u stvari popularni čili, koji se smatra najljućom paprikom na svetu. Domovinom kajenske paprike smatra se tropska Amerika. Kajensku papriku ne treba da konzumiraju ljudi sa čirem.
Začini koji idu uz ribuMalo smo istraživali debele kulinarske knjige kako bi našli odgovor na pitanje koji sve začini najbolje dopunjuju ukus i aromu ribe.
Ideje za soseve za šniclePredlažemo vam nekoliko recepata, a prvi među njima se priprema sa sosom, koji je ostao od ispečenih šnicli - u slučaju da ste ih pripremali u rerni.
Jednostavne marinade za mesoKako bi meso bilo ukusno i meko, važno je da bude nekoliko sati u marinadi. Sastojci marinade daju pun ukus mesu i doprinose da bude još mekše.
JesetraJesetra riba sa puno kostiju, a veći deo skeleta je sa hrskavicom. Druga osobina jesetre je da po dužini tela ima pet redova koštanih pločica. Mesi jesetre je izvor glutaminske kiseline.
KarotenoidiKarotenoidi pomažu u borbi protiv raka i koriste se protiv starenja. Karotenoidi su moćan antioksidans, štite ćelije od slobodnih radikala. Karotenoidi - alfa i beta karotin.
ŠnjurŠnjur je ne samo ukusna hranljiva namirnica, već i vredan izvor značajnih sastojaka. Od njega dobijamo kalcijum, bakar, mangan, jod, fosfor, kobalt, gvožđe, natrijum, kalijum, omega-3 masne kiseline i td.
KupineKupine su ukusno šumsko voće, bogati biljnim vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom. Kupinama se leči dijareja, a pomažu i u prevenciji raka debelog creva. Koristi za zdravlje od kupina.
JastogJastozi spadaju u morske plodove, veoma su cenjeni zbog svog ukusa širom sveta. Jastoj je veoma cenjena roba i njegova populacija se striktno prati. Kulinarska upotreba jastoga.
TolstolobikKonzumiranje tolstolobika pomaže u sprečavanju problema sa srcem i krvnim sudovima i čuva od onkoloških oboljenja. Tolstolobik je ukusan i pohovan, pečen na roštilju, u obliku ražnjića ili fileta. Meso tolstolobika je belo.
MakadamijaMakadamija je poznata i kao australijski orah. Makadamija je izuzetno hranljiva i ukusna, a osim toga u sebi sadrži mnoge korisne sastojke. Makadamija je veoma skupa namirnica.
ŠaranŠaran je slatkovodna riba, jedna od najrasprostranjenijih u svetu. Kod nas se šaran po tradiciji priprema za Nikoljdan. Šaran je masna riba i izvor korisnih nezasićenih masnih kiselana Omega-3.
RabarbaraRabarbara je biljka širokog lista, koja ima pravo stablo koje dostiže visinu do 2 metra. Rabarbara se dobro kombinuje sa jagodama i vanilom. Rabarbara poboljšava rad želuca.
KiseljakKiseljak je zeleno povrće, rođak spanaća i zelja. Kiseljak je poznat kao jeftina i zdrava hrana, ali se nudi u nekim ekskluzivnim restoranima. Kulinarska upotreba kiseljaka.
Ljubitelj ste sireva? Ovo morate znatiAko ste ljubitelj sireva, treba da znate da kupujete samo onoliko sira koliko vam je potrebno za nedelju dana, jer kada je jednom nasečen, počinje da gubi kvalitet.
Da očistimo organizam čajem od peršunaSve znamo peršun kao zelen i aromatičan začin, koji se najčešće koristi u pripremi različitih salata. Istina je da sok i čaj od peršuna takođe imaju puno lekovitih svojstava.