Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
Oleinska KiselinaOleinska kiselina je mononezasićena masna kiselina, koja se nalazi u organizmu nekih životinja i biljaka. Oleinska kiselina je važan sastojak grupe omega-9 masnih kiselina. Izvori oleinske kiseline.
GlutationGlutation je vrsta proteina, koji ljudsko telo sintetiše uz pomoć tri aminokiseline - cisteina, glicina i glutaminske kiseline. Glutation direktno sprečava stvaranje reaktivne oblike kiseonika, poznatije kao slobodni radikali.
Da li su korisne koštice kajsije?Koštica kajsije sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se određena doza konzumiranja koštica kajsije.
Da li su korisne sušene kajsijeSušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji pomaže u brzom sagorevanju masti.
Maki BeriMaki beri ili maki bobice su mali plodovi ljubičaste boje. Korisne Maki bobice rastu u dalekoj Patagoniji. U dalekoj prošlosti su Indijanci konzumirali listove, stablo i plodove maki beri za lečenje raznih oboljenja.
ŠtukaŠtuka se odlično kombinuje sa mirođijom, pavlakom, limunom u lukom. U nekim zemljama je kombinuju sa kiselim kupusom. Možete da obogatite ukus mesa pikantnim sosovima i začinima.
KreatininKreatinin je otpadna materija koja se proizvodi tokom procesa mišićnog metabolizma. Kreatinin se dobija od kreatina. Ispitivanje kreatinina.
Kako očistiti zagorelu šerpuSvakom se dešavalo da mu zagori omiljena šerpa. I svako zna koliko samo čišćenje može izgledati uzaludno i nemoguće. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da se snađete u takvoj situaciji.
Trikovi za popravljanje preslanog jelaPresoljena supa se popravlja, kada dodate u nju belance, umućeno u sneg. Drugi način je da dodate pirinač, stavljen u platnenu vrećicu, i nakon što se skuva da ga izvadite.
GuavaGuava /Psidium guajava/ je slatko i aromatično tropsko voće, koje je veoma zdravo i hranljivo. Guava je izuzetno bogata antioksidansima.
GrijerGrijer je tradicionalni tvrdi švajcarski sir, veoma popularan i voljen u celoj Francuskoj. Karakteriše ga čvrsta masna kora i ima manje rupica nego Ementaler. Grijer je jedan od najboljih sireva za pečenje.
Akai BeriAkai bobice (Acai berry) je malo ljubičasto voće veličine trešnje. Raste u šumama Amazona, a ukus se može okarakterisati kao kombinacija orašastih plodova i kupina.
KarašKaraš /Carassius/ predstavlja rod slatkovodnih riba. Karaš sadrži korisne vitamine kao što su A, B, C, D i E. Karaš je isto tako izvor bakra, cinka, mangana, joda i td.
OrnitinOrnitin je osnovna aminokiselina koja učestvuje u proizvodnji ureje. Ornitin predstavlja neproteinsku aminokiselinu, što znači da ona nije uključena u strukturu proteina. Koristi od ornitina.
GuaranaGuarana /Paulinia cupana/ predstavlja zimzelenu puzeću biljku, koja daje sitne crvene plodove. Guarana darije telo i um energijom. Guarana se konzumira u obliku suplemenata i čajeva.
Garniri uz ribuProblem uglavnom ne bude u tome kako će se riba spremiti, već šta se može kombinovati uz nju - da večera bude odlična, prženoj ili pečenoj ribi obavezno treba dodati neki garnir.
OslićOslić odgovara za pripremanje svih tradicionalnih načina pripreme ribe: za pohovanje, pečenje u rerni, kuvanje ili prženje. Oslić se odlično kombinuje sa paradajzom i paradajz sosom. Meso oslića ima malo masti.
ProvoloneProvolone je autentični italijanski sir, koji se proizvodi u oblastima Lombardija i Veneto. Provolone je mekani sir, koji vremenom postaje tvrđi. Provolone je dobar za topljenje.
MelatoninMelatonin je osnovni regulator u organizmu. Melatonin je životno važan za održavanje sistema budnost - san. Melatonin reguliše poremećaje bioritma.