Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
SusamSusam nije samo odličan izvor bakra i mangana, već sadrži i dva jedinstvena sastojka - sezamin i sezamolin. Seme susama je najstariji poznati začin. Istorij
Nepoznati francuski deserti: Far BretonFar Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela.
Finese u pripremi šnicliPriprema ukusnih šnicli je čitava umetnost. Da bi se dobile krhke šnicle koje se tope u ustima, treba da ste upoznati sa umetnošću njihove pripreme.
JodJod igra važnu ulogu u prevenciji i lečenju gušavosti, hipertireodizma, hipotireodizma, spontanih pobačaja. Nedostatak joda i namirnica koje sadrže jod. Funkicije štitaste žlezde.
Iznenađujuće primene sode bikarboneUporedo sa svim svojstvima koja ima, soda ne treba da se koristi za unutrašnje lečenje ljudi, koji pate od visokog krvnog pritiska, imaju probleme sa bubrezima i zadržavanjem tečnosti.
PaškanatPaškanat izgleda kao svetla šargarepa i zapravo je u srdstvu sa šargarepom, celerom i korenom peršuna. Paškanat vodi poreklo iz Evrope i Azije. Salate sa paškanatom. Koristi paškanata za zdravlje.
Menta (nana)Menta je bogat izvor tradicionalnih nutrijenata. Menta je neverovatan izvor mangana, vitamina C i A, od kojih je poslednji koncentrisan u kartenoidima, uključujući i beta-karoten. U narodnoj medicini menta se koristi za lečenje nesanice.
ArtičokaListovi artičoke se koriste za lečenje žutice, kamenja u žuči, arteroskleroze. Artičoka je odlična hrana za dijabetičare. Sastav i svojstva artičoke. Kulinarska upotreba artičoke.
Kako se blanšira krompirKrompiri se blanširaju od 5 do 8 minuta. Pri ovom procesu krompiri posvetle i dobiju bolji ukus. Prethodna obrada omogućava brže prženje.
Pangasius - najprljavija riba na svetuPrema podacima velikih lanaca prehrambenih prodavnica, najprodavanija uvozna riba u prošloj godini je smrznuto file ribe Pangasius. Prirodno stanište ove ribe su vode reke Mekong u Vijetnamu.
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja.
CinkCink je nezaobilazni mikromineral u namirnicama koje svakodevno unosimo. Cink - funkcije i svojstva. Izvori cinka, korist od cinka.
RikotaRikota je tradicionalni italijanski sir, koji se već vekovima proizvodi u Italiji. Rikota se smatra sekundarnim proizvodom u industriji sira. Rikota se koristi za pravljenje ukusnih poslastica.
SunčanicaSunčanica /Macrolepiota procera/ je vrsta bazid gljive, koja pripada porodici Macrolepiota. Sunčanica sje pečurka neverovatnog ukusa. Sunčanica je div među gljivama sa šešitom.
Ishrana kod uklonjene žučne keseAko vam je uklonjena žučna kesa, trebalo bi da znate da morate da promenite navike u ishrani, da izbaci prženu hranu i da jede više voća i povrća.
ŠkampiŠkampi su najpoznatija morska hrana. Kao većina morskih plodova, škampi su korisna i veoma hranljiva namirnica. Kulinarska upotreba škampi. Sastav škampi.
KelerabaSveža i mlada keleraba je ukusna za konzumiranje u svežem stanju. Keleraba ne sadrži masti i holesterol. Keleraba ima malo kalorija i nizak sadržah natrijuma. Pripremanje kelerabe.
Vitamin ENiski nivoi vitamina E povezani su sa problemima sistema organa za varenje, kada se hranljive materije slabo apsorbuju iz digestivnog trakta. Nedostatak vitamina E.