Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
GrejpfrutGrejpfrut je koristan za kardio-vaskularni sistem. Sok od grejpfruta eliminiše zatvor, poboljšava san, smiruje nerve i uklanja nesanicu. Grejpfrut sadrži malo kalorija i pomaže u mršavljenju.
UrmeUrme su jedno od najstarijeg voća koje čovek gaji. Plod su urmine palme. Urme su važan izvor energije i po tome su bolje od svog ostalog voća.
Semenke SuncokretaSemenke suncokreta su plod suncokreta, koja je treća biljka po obimu proizvodnje u industriji ulja. Semenke suncokreta su bogate hranljivim materijama. Sastav semenki suncokreta. Korist od semenki suncokreta.
Kako da nam se ne lepi roštiljZačinjeno i stavljeno na roštilj meso miriše prekrasno, ali kada dođe momenat okretanja, polovina ostaje na roštilju. Žašto se to dešava i kako da ga sprečimo?
ŽelatinŽelatin je materija životinjskog porekla i predstavlja prostu belančevinu. Želatin se koristi za kremove, kolače, bujone i td. Želatin pomaže kod koksartroze, ali se ne preporučuje kod zatvora.
RukolaRukola je često korišćen sastojak salata od povrća. Kod nas se sreću rukola sa širokim i uskim listom. Rukola je bogara vitaminom A i C, i ima dosta kalijuma i gvožđa.
VrganjVrganj /Boletus/ pripada porodici Boletaceae. Vrganj je veoma ukusan i raste uglavnom u šumama. Vrganj je bogat vitaminima i mikro i makroelementima.
LešnikLešnik pripada porodici koštunjavog voća i kao takav je veoma vredna namirnica. Od lešnika se pripremaju maslac, ulje, brašno i td. Sastav lešnika. Korist od lešnika.
LimunLimun i limete su izvor vitamina C - važnog antioksidansa. Ukus limuna je veoma često korišćen u kulinarstvu. Limun ulazi u sastav mnogih dijeta. Korist od limuna.
MaslačakMaslačak /Taraxacum officinale/ je višegodišnja zeljasta biljka sa mlečnim sokom. Od maslačka se pravi ukusna prolećna salata. Maslačak pomaže kod problema sa jetrom.
PomorandžeJedinjenja u citrusnom voću i u pomorandžama, nazvana limunoidi, pomažu u borbo protiv pojedinih vrsta raka. Pomorandže su jedno od nakonzumiranijeg voća u svetu. Sastav pomorandži. Jela sa pomorandžama.
LisičarkaLisičarka /Cantharellus cibarius/ pripada vrsti gljiva pod nazivom Basidiomycota. Lisičarka je veoma ukusna, ali ne doprema organizmu gotovo nikakve hranljive materije. Lisičarka se može sušiti, marinirati i pohovati.
KrastavacKrastavac se koristi lokalno i za različite probleme sa kožom, uključujući i otoke ispod očiju i opekotine od sunca. Krastavac pomaže kod visokog krvnog pritiska. Sastav krastavca i korist od krastavca.
AronijaAronija /Aronia/ je biljka koja pripada porodici Ruža. Aronija je veoma korisna za zdravlje, što je čini jednim od najkorisnijih voća. Aronija je bogata viraminom R.
Omega - 3 masne kiselineOmega - 3 masne kiseline su zdrave masti koje imaju svoj udeo u sprečavanju velikog broja zdravstvenih problema. Korist od omega-3 masnih kiselina, izvori omega-3 masnih kiselina.
Koštice kajsijeKoštice kajsije su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B15 i B17. Koštice kajsije sadrže opasnu materiju amigdalin, koja može biti veoma otrovna. Koštice kajsije imaju jak i gorak ukus.
Chia semenkeChia semenke spadaju u najpoluparnije tzv. super narminice, koje su postale popularne u poslednjih nekoliko godina. Chia semenke su izuzetno korisne. Semenke chia čiste želudac od nagomilanih naslaga.
LeblebijaLeblebija je poznata još i kao slanutak, naut, ceci i slani pasulj. Leblebija ima nizak klikemijski indeks i nisko glikemijsko punjenje. Od leblebije se pravi brašno od leblebije, a on je glavni sastojak ukusnog humusa.