Najnovije

Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
  • RogačRogačRogač /Ceratonia siliqua/ je zimzelena biljka, koja pripada porodici mahunarki. To je listopadno drvo ili žbun, koji dostiže visinu do 15 m, sa okruglom krošnjom i stablom. Prekriveno je tankom crnom korom, koja, kako ......
  • ValerijanaValerijanaValerijana /Valeriana officinalis/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Valerianaceae, drugačije poznata i kao odoljen. Ima uspravnu stabiljku, uzdužno izbrazdanu i cilindrično, a visina joj dostiže 1.5-2 m. Lis......
  • Crvena detelinaCrvena detelinaCrvena detelina /Trifolium pretense/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Ima uspravnu stabiljku visine 10-15 cm. Cvetovi su joj roze i crvene boje. Listovi su zeleni i okrugli, sa svetlozelenim šarama ......
  • Mungo pasuljMungo pasuljMungo pasulj predstavlja seme biljke Vigna radiata. Ona pripada porodici mahunarki /Fabraceae/. U Francuskoj nosi naziv fèves germées, u Grčkoj - rovitsa (ροβίτσα), a u Turskoj - mash filizi. Raste u Indiji, Bangladešu......
  • Pšenične mekinjePšenične mekinjePšenične mekinje predstavljaju sekundarni proizvod, koji se dobija od mlevene pšenice. Obično se koristi kao hrana za domaće životinje, mada je poslednjih godina postala veoma popularna zbog niza zdravstvenih koristi......
  • Namirnice koje ne bi trebalo da jedete za doručakNamirnice koje ne bi trebalo da jedete za doručakDoručak se smatra najvažnijim obrokom, jer on daje telu energiju da obavlja poslove tokom dana. Kada preskočimo doručak, osećamo se umorno tokom dana, a uveče se prejedamo. Međutim, ako se zasitimo dobro za vre......
  • Pijte vodu po određenoj šemi i budite zdraviPijte vodu po određenoj šemi i budite zdraviVoda je jedan od obaveznih elemenata, koji održavaju život, ali i zdravlje. Svi problemi u telu su posledica toga što se voda pije u neodgovarajuće vreme. Da bi jedan organizam bio zdrav, on treba da uzima dovoljno......
  • Garniri za ražnjićeGarniri za ražnjićeNešto najlepše što nam proleće i leto donose jeste vreme provedeno sa bliskim ljudima na pikniku na planini, a često i na plaži. Ako se toj idili dodaju ukusni ražnjići sa roštilja ili žara, onda je sve tu za jed......
  • Kako da napravite ukusne mafineKako da napravite ukusne mafineMafini sa sušenim voćem, svežim voćem, ušećerenim voćem, orašastim plodovima, marmeladom i slatkom su već odavno popularni. Serviraju se kao deserti uz kafu, čaj ili sirup i veoma lako se spremaju. Da ne bist......
  • Kako vam korijander pomaže da imate lepu kožuKako vam korijander pomaže da imate lepu kožuKorijander, poznat još i kao kineski peršun, jedan je od darova prirode, koje nikada ne treba zanemarivati. Veliki broj jela možemo začiniti ovom aromatičnom biljkom, ali da li ste znali da je on tajna do vaše sjajne kož......
  • Namirnice za zdravu crevnu floru i dobru peristaltikuNamirnice za zdravu crevnu floru i dobru peristaltiku/undefined Zdravlje crevne mikroflore je od neprocenjivog značaja. Bez nje nije moguće da se odvija normalno varenje, što znači da će svi organi i sva tkiva u telu postradati ako u telu nedostaju hranljive mate......
  • Kako sniziti šećer u krviKako sniziti šećer u krviŠećer u krvi je medicinski termin kojim se određuje koncetracija glukoze u krvi. Glukoza je glavni izvor enerije i snage u telu. Posredstvom krvi glukoza i drugi šećeri dospevaju do svihćelija i tkiva u ljudskom organizm......
  • PetrovacPetrovacPetrovac /Agrimonia eupatoria L./ je višegodišnja zeljasta biljka, koja je rasprostranjena širom Evrope, Jugozapadne Azije i Mediterana. Može se sresti na visini do 1500 m. Raste na mestima obraslim travom i žbunovima. P......
  • 7 neprocenjivih koristi od limuna7 neprocenjivih koristi od limunaPostoje namirnice koje ne koštaju mnogo, ali čine čuda. Tu, bez ikakve sumnje, spada i limun. Ovaj citrus sa osvežavajućim ukusom je prvi pomoćnik još od drevnih vremena i pomaže ljudima da održe svoje zdravlje i......
  • Koje vrste ribe se mogu spremati na pariKoje vrste ribe se mogu spremati na pariRiba bi trebalo da se konzumira makar jednom nedeljno, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za ljudski organizam. To se pamti još iz vrtića i zato se neke tradicije treba držati. Da biste ......
  • Izborite se sa konstipacijom uz malo pektinaIzborite se sa konstipacijom uz malo pektinaPektin se od drevnih vremena koristi. Gotovo sve voće sadrži pektin, ali u različitim količinama - pomorandža, grejpfrut, šljiva, kajsija. Najviše ga ima u jabukama. Prednosti i koristi pektina su: - Bolje vare......