Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
Šta sve sadrži piletina?Istraživanja na tržištu, napravljena u svim firmama pokazuju, da nema nijednog pileta bez hormona, rastvora soli ili vode. Najviše hormona ima u pilećim batacima, konkretno u levim, jer sa tamo daju injekcije.
Odlični začini za piletinuZačini su završetak svakog jela. Pile je najrasprostranjenija živina, a pogledajte naše savete za spremanje piletine.
TartufiTartufi su podzemne gljive koje izgledom podsećaju na krompir, i nemaju stablo i koren. Tartufi su nazvani dijamantima u kuhinji, zbog izuzetno visoke cene i neverovatnog ukusa. Tartufi su jak afrodizijak.
GlutenGluten je protein, sastavljen os belančevina gliadin i glutenin. Gluten se sadrži u žitnim kulturama - pšenici, raži, ječmu, ovsu i td. , u nekim začinima i sosovima.
SaharinSaharin je najstariji veštački zaslađivač, razrađen u XIX veku. Saharin ima ukus metala i česti se zamenjuje ciklamatom. Saharin je 300 puta slađi od šećera.
MelaninMelanin predstavlja opšti pojam za grupu pigmentnih supstanci, koje daju braon, tamnu ili crnu boju biljkama, životinjama i ljudima. Melanin se stvara od dve aminokiseline - fenilanin i tirozin. Funkcije melanina.
Kako deluje odricanje od hleba na teloKod većine dijeta je najvažnije odreći se hleba i proizvoda od testa. Vrlo je rasprostranjeno i mišljenje da ćete, kada se odreknete hleba, skinuti kilograme. Čitamo da je hleb štetan, da se od njega goji, i td. Međutim, kakva je prava istina?
ZaslađivačiZaslađivači su veštačkazamena za šećer. Postoje prirodni i sintetički zaslađivači, pri čemu ove druge organizam ne prihvata i šešni su za zdravlje. Koristi i štete od zaslađivača.
CisteinKorisna informacija o cisteinu. Funkcije cisteina - antioksidantna aktivnost, detoksikacija, eliminisanje sluzi. Metionin proizvodi cistein. Cistein i glutation.
KolagenKolagen je glavni protein u vezivnom tkivu čoveka. Kolagen učestvuje u funkcionisanju gotovo svih sistema. Kolagen je osnovna komponenta tetiva, vezivnih tkiva, hrskavica, zuba i kostiju.
SladićSladić, poznat i kao slatki koren, gospino bilje, je biljka, kojom se leče bronhitisi, gastritis, čir, kamenje u bubregu. Sladić se uzima kao tinktura, sirup ili čaj. Sladić je antioksidans i antidiuretik.
Ivanjsko CvećeIvanjsko cveće je jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja pripada porodici Broćeva. Ivanjsko cveće je jedna od najboljih biljaka za lečenje štitaste žlezde. Koristi od Ivanjskog sveća.
KambalaKambala je najkrupnija vrsta riba koje žive na dnu. Pojmom kambala nekada se nazivaju i drugi pljosnati obitavaoci dna, kao što je iverak, ili list. Kambala ima veoma ukusno, a istovremeno lako i posno meso.
ViršleViršle su vrsta kratkotrajne kobasice. Viršle se proizvode se od svinjskog, telećeg, pilećeg, ćurećeg mesa ili mešavine. Skoro polovina mase viršli je voda.
ParmezanParmezan ili Parmigiano-Reggiano je tvrdi italijanski sir, poznat u celom svetu. Prema legendi, prva pita Parmezana napravljena je negde u srednjem veku. Pripremanje Parmezana.
Kako da sačuvamo tikvice za zimuČuvanje im je slično kao kod krastavaca i dobro je da stoje u frižideru dok ne budu napravljene. Čuvanje duže vremena iziskuje pažljivu obradu.