Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
PektinPektin je jedna od najkorisnijh materija za organizam čoveka. Pektina ima najviše u citrusnom voću i jabukama. Pektin deluje antibakterijski i vrši detoksikaciju organizma.
Crni PirinačCrni pirinač /Black rice/ predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih država kao što su Kina, Japan i Koreja.
ParadajzParadajz spada u verovatno najrasprostranjenije, omiljeno i najpopularnije povrće u svetu. Vrste paradajza, korist, izbor i čuvanje paradajza. Sadržaj likopena i antioksidanasa u paradajzu.
KukuruzKukuruz je jedna od namirnica, koja se često povezuje sa alergijskim reakcijama. Korisnost i čuvanje kukuruza. Kukuruz održava memoriju pomoću tiamina. Kukuruz čuva od kardio-vaskularnih oboljenja.
Mleko u prahuMleko u prahu predstavlja instant materiju, koja kad se rastvori sa toplom vodom postaje zamena za sveže mleko. Sastav mleka u prahu. Tehnologija proizvodnje mleka u prahu.
Meso JelenaMeso jelena je veoma cenjeno, neverovatno ukusno i hranljivo meso. Meso jelena je bogato purinima. Kuvanje mesa jelena. Koristi i štete od mesa jelena.
LubenicaUkusna i zrela lubenica može da rashladi tokom vrelih letnjih dana, kao inijedno drugo voće. Korisnost, sastav i svojstva lubenice. Izbor i čuvanje lubenice.
Crni ČajAko ne znate ništa o crnom čaju, niste jedini. Crni čaj smanjuje nivo kortizola u krvi i deluje umirujuće. Konzumiranje crnog čaja ima brojne terapeutske prednosti.
Himalajska SoHimalajska so se često naziva belo zlato zbog neospornih koristi za zdravlje. Himalajska so može da se koristi kao stona so. Himalajska so poboljšava metabolizam, stimuliše aktivnost nervnih ćelija.
Kiseli KupusKiseli kupus predstavlja namirnicu koja se dobija fermentacijom svežeg kupusa u specijalno spremljenoj salamuri uz dejstvo mlečnih kiselih bakterija. Korist od kiselog kupusa. Domaći kiseli kupus u buretu.
KuminKumin je jedan od najpopularnijih začina u svetu i kod nas. Kumin se redovno dodaje različitim kobasicama od mlevenog i seckanog mesa, kao i domaćim kobasicama i sudžuku.
TahiniPostoje 2 osnovne vrste tahinija - od ljuštenog i neoljuštenog susama, ali tahini se može praviti od oraha, semenki suncokreta i td. Tahini je izuzetno korisna hrana, koje se ne treba lišavati.
RozetlaRozetla je aromatična biljka sa specifičnim mirisom, koji osvežava vazduh i rasteruje insekte. Rozetla je bogata eteričnim uljima. Njima se falsifikuje ružino ulje. Rozetla se stavlja u kompote i slatka.
Detalji pri farbanju jajaFarbanje jaja je deo Uskršnjih praznika. Jaja se farbaju u četvrtak ili subotu pre Uskrsa. Prvo ofarbano jaje treba da bude crvene boje. Koristite vosak za crtanje, kao i ljuske crnog luka.
JufkaJufka je proizvod od testa koji se dobija od suvih kora testa. Na sreću, danas u prodavnicama možemo kupiti domaću jufku, sa njenim poznatim i gotovo nepromenjenim ukusom. Vrste jufke.
Vitamin KNajvažnija funkcija vitamina K je što pomaže u zgrušavanju krvi. Nedostatak vitamina K. Korisnost i upotreba. Hipovitaminoza.
KačkavaljKačkavalj je omiljeni mlečni proizvod dece i odraslih. Postoji suštinska razlika između balkanskog kačkavalja i žutih sireva, popularnih u Evropi. Vrste kačkavalja. Kulinarska upotreba kačkavalja.
SpeltaSpelta je jedna od najstarijih namirnica koje čovečanstvo poznaje. Spelta gotovo da ne sadrži gluten. Spelta se koristi za pravljenje brašna i različitih testa. Sastav spelte.
Divlji luk - SremušDivlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Sremuš se koristi kao začin u brojnim jelima. Sremuš širi krvne sudove.
SmokveSmokve su veoma ukusne i sadrže gotovo sve hranljive sastojke, neophodne za zdravlje čoveka. Sa smokvama se pripremaju neverovatni deserti. Sastav smokava. Korist od smokava.