Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
Ajsberg SalataSalata Ajsberg je zeleno povrće koje pripada porodici zelenih salata. Ajsberg je karakterističan po odličnom ukusu, malo kalorija i puno vitamina. Pripremanje Ajsberg salate.
AmarantAmarant je drevna zrnasta kultura, koja je usko povezana sa tradicijom inačinom ishrane Asteka. Amarant sadrži veliki broj nezamenljivih aminokiselina. Amarant je koristan za ljude, koji pate od intolerancije na gluten.
SelenDa li znate, da mineral selen sprečava stres, pomaže štitastoj žlezdi i koristan je u sprečavanju oboljenja raka. Funkcije i nedostatak selena.
Surimi ŠtapićiSurimi štapići su surogatni proizvod savremene prehrambene industrije. Iako se nazivaju i šapići od raka, u njima uopšte nema mesa od raka. Surimi štapići se prave od fileta bele ribe, nazvane surimi.
Finese pečenja pogačeZa bi se pogača dobro ispekla, ne otvarajte vrata rerne prvih 20 minuta. Ako volite pogaču sa mekanom koricom, odmah nakon vađenja je pokrijte vlažnom krpom.
Brza i laka jela za večeruKad se vratite kući nakon dugog radnog dana, želite da napravite nešto na brzinu. Ovde ćemo vam predložiti dva laka jela, koja možete da skuvate bez velikog napora. Pile s pirinčem i povrćem
Žižula - Kineska urmaŽižula, poznata još i kao jujuba i kuneska urma je veoma cenjeno voće, koje se koristi protiv različitih bolesti. Kineska urma se koristi najčešće u svežem stanju. Žižula pomaže za smanjenje razdražljivosti i stresa.
Vitamin DNedostatak vitamina D dovodi do smanjenja apsorbcije kalcijuma i fosfora, što se manifestuje kao rahitis. Izvori viramina D i njegove funkcije. Losos je dobar izvor vitamina D.
Hrana s laksativnim dejstvomDa li vam se često dešava da patite od zatvora? Ako je tako obavezno je da preduzmete aktivne mere za rešavanje tog problema.
BrancinBrancin, drugačije nazivan i morski vuk, je morska riba grabljivica uskog tela i duguljastog tela srebrne boje. LMrancin je jedna od najukusnijih morskih riba. Brancin je pogodan za kuvanje na pari, pečenje na roštilju ili u foliji.
PiskavicaPiskavica je popularan začin, koji kod nas raste gotovo svuda. Piskavica, nazvana još i grčko seme, sadrži eterično ulje sa preko 40 sastojaka. Piskavice je obavezan sastojak šarene soli i redovno se koristi za pripremu sudžuka.
KalijumKalijum, natrijum i hlorid čine porodicu elektrolita minerala. Kalijum je važan za kontrakciju mišića. Izvori kalijuma. Nedostatak kalijuma.
Tajna ukusnog nadeva za paprikePunjene paprike su jedno od veoma tradicionalnih balkanskih jela koje volimo bez rezerve i jedemo s zadovoljstvom i apetitom. Jedva da postoji trpeza na kojoj nisu prisutne, posebno za Badnje veče. Evo jednog recepta u kome slobodno možete da eksperimenti
Preporučen dnevni unos godži bobicaPlodovi godži biljke imaju sladunjav ukus, a njihova nežna struktura iziskuje samo ručno branje. Plodovi ove biljke se jedu dok su sveži, ali takođe se mogu konzumirati i u obliku soka.
Celer leči osteofiteTreba precizirati da celer smanjuje krvni pritisak, tako da ljudi sa niskim krvnim pritiskom treba da se konsultuju sa lekarom, pre nego što pribegnu ovom načinu lečenja.
Tajne meke teletineTeletina može biit jako meka i ukusna, ako poštujete određena pravila pri spremanju. Da dinstana teletina bude još ukusnija, pre njene pripreme, uvaljajte u brašno i pržite dok meso ne porumeni.
Laka večera sa krompiromSpremite laku i brzu večeru sa krompirom, ako vas gosti iznenade. Krompir postaje aromatičan i veoma ukusan i lako se sprema.
Kako se pravi dresing za salatu?Salate postaju veoma ukusne, kada se uklope sa dresingom. Dresing može da bude na bazi majoneza ili vinegret. Pogledajte naše ideje za domaći dresing.
Zašto stalno podrigujemo?Stalno podrigivanje je česta posledica želudačne dispepsije. Ona može biti fiziološke prirode - da se pojavi nakon obroka, posebno u slučajevima kada je hrana pikantna, a može i nakon ispijanja gaziranih pića.