Najnovije
Pogledaj najnovije članke, recepte i savete na Bonapeti.rs
Pet marinada za mesoMarinada je obavezna ako želite da napravite krhko i aromatično meso. Predlažemo vam pet različitih marinada dok količina proizvoda zavisi od toga koliko mesa želite da marinirate.
PasuljLeblebije, sočivo i pasulj su otkriveni još u egipatskim grobnicama. Pasulj je izuzetno koristan. U svom sastavu ima gotovo čitavu azbuku vitamina. Sastav pasulja. Kuvanje pasulja.
ČedarČedar je tradicionalan engleski sir, koji se danas proizvodi u nekoliko zemalja sveta. U zavisnosti od perioda zrenja, menjaju se ukus i aroma Čedra. Sir Čedar se odlično slaže sa voćem, povrćem i crnim vinom.
MušmulaMušmula zri u jesen, jede se blago istrulela i korisna je za čišćenje stomaka. Izbor i čuvanje mušmule. Marmelada od mušmule.
VišnjeVišnje su još 300 g. p. n. e. gajili stari Grci. Višnje sadrže manje kalorija od trešanja i dijetetski su proizvod. Sastav višanja. Višnje u kulinarstvu.
SumporSumpor je mineral koji ima veoma izraženu mogućnost da stvara kiseline. Sumpor čisti krv. Sumpor je neophodan aktivnim sportistima.
Vitamin B5Vitamin B5, često nazivan pantotenska kiselina, je član porodice kompleksa B vitamina. Vitamin B5 - deficit, nedostatak, namirnice i funkcija. Koenzim A je oblik vitamina B5.
Nezasićene MastiNezasićene masti uništavaju loš holesterol i životno su važne za zdravlje čoveka. Nezasićene masti mogu biti mononezasićene i polinezasićene. Izvori nezasićenih masti.
Folna KiselinaFolna kiselina poznata i po nazivu folat je poznata po svom ogromnom značaju tokom trudnoće. Folati čuvaju od razvoja osteoporoze. Folne kiseline ima najviše u džigerici.
EstrogenEstrogen je osnovni ženski hormon, koji se proizvodi u jajnicima. Upravo estrogen određuje spoljašnji izgled kod žena. To je hormon koji odgovara za karakteristične crte žena - grudi, figuru, raspored potkožne masnoće.
Vitamin B2Vitamin B2 spada u grupu vitamina B kompleksa i poznat je još i kao riboflavin. Vitamin B2 je važan za organizam, zsto što aktivno učestvuje u metabolizmu masti, belančevina i ugljenih hidrata.
Kulinarski trikovi za ukusan i mekan kuglofSvi volimo aromatične i mekane kuglofe, koji su izvanredan dodatak kafi i neodoljiv desert. Verovatno mislite da je mekano pecivo supersila samo profesionalnih poslastičara, ali to nije istina.
Velika PuharaVelika puhara spada u Basidiomycota gljive sa jestivim telom. Postoji nekoliko vrsta puhare, a najveće dostižu težinu do 10 kg. Puhara odgovara i za pohovanje.
VanilaVanila se smatra jednim od najfinijih i najprijatnijih začina. Veštačka zamena za vanilu se naziva vanilin. Vanila - svojstva, koristi i primena.
SojaProizvodi od soje kao što su tofu, tempeh i sojino mleko su bogati proteinima. Soja je korisna za sprečavanje nekih oboljenja srca i raka. Soja - koristi i čuvanje.
Vitamin PVitamin P spada u grupu vitamina koji se rastvaraju u vodi. Najbolji izvor Vitamina P su žuto, narandžasto i crveno voće i povrće. Koristi, predoziranje i nedostatak Vitamina P.
SoSo nije samo začin, već i jedan od najvažnijih sastojaka za svaki živi organizam. So, kuhinjaska so i natrijum hlorid su ista supstanca. Korist i štetnost kuhinjske soli.
BobBob /Vicia Faba L. / predstavlja jednogodišnju biljku iz porodice mahunarki. Boba ima široku primenu u kulinarstvu. Bob je koristan kod parkinsonove bolesti.